NRK Meny
Normal

Meteorologen: – Gjør ditt beste for å holde vannet unna huset

Ekstremværet «Kyrre» går inn i sine to mest intense døgn. – Vi frykter ødeleggelser, hovedsakelig grunnet flom, sier meteorologen.

Nedbørsoversikt for ekstremværet Kyrre

Den kraftigste nedbøren beveger seg nordover i Nordland. Regnet avtar i Trøndelag utover dagen.

Foto: MET.no

Områdene nord for Trondheimsfjorden og sør for Saltfjellet i Nordland vil trolig få merke mest til ekstremværet som er meldt for Trøndelag, Helgeland og Saltfjellet.

– Varselet om ekstremvær ble sendt fordi vi frykter ødeleggelser, hovedsakelig grunnet flom. Publikum bør gjøre sitt beste for å holde overvannet unna husene sine, sier konsulent Håvard Larsen ved Meteorologisk institutt til NTB.

Nest høyeste flomnivå

Nedbøren ventes å avta noe i Trøndelag mot kvelden, mens på Helgeland, Saltfjellet og i Salten kommer det ekstreme nedbørsmengder også torsdag.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har sendt ut flomvarsel på oransje nivå for Trøndelag og Nordland. Oransje nivå er det tredje og nest høyeste nivået for flomvarsler fra NVE.

– Det er uvisst når ekstremværområdene kan forvente fint vær igjen, men vi regner med at tilstandene vil roe seg i slutten av uka, sier Larsen.

Regn og snøsmelting vil kunne gi vannføringer over 5-årsflom i flere vassdrag.

Forbereder seg på flom

I Brønnøy kommune, helt sør i Nordland, sitter avdelingslederen for vann og avløp anspent og venter på vannmengdene.

– For øyeblikket er det lavt skydekke, men nedbøren har ikke kommet ordentlig. Vi har renset gatesluker og sjekket avrenningsanlegg. Håpet er at vi klarer å hanskes med situasjonen. Vi har folk på vakt og følger med, sier Arnt Arnøy til NRK.no.

I desember i fjor gikk flere elver og bekker over sine bredder på Helgeland. Her flommet vannet inn i både butikker og bolighus. Samtidig førte regnkaoset til flere jordras og stengte veier.

– Tele i bakken kan føre til at vannet renner inn mot hus. Folk må prøve å få vannet til å renne bort fra husene, slik at ikke kjellerne fylles med vann, sier Arnøy.

80 til 120 millimeter nedbør

Onsdag ventes lokalt ekstreme nedbørsmengder i Trøndelag nord for Trondhjemsfjorden og på Helgeland, lokalt 80 til 120 mm på 24 timer, men nedbøren ventes å avta noe i Trøndelag mot kvelden.

Torsdag fortsetter de ekstreme nedbørsmengdene på Helgeland, Saltfjellet og i Salten, lokalt 80 til 120 mm, men nedbøren ventes å avta noe på Helgeland mot torsdag kveld.

Fredag fortsetter nedbøren i Salten, lokalt 80 til 120 mm på 24 timer.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Ekstremværet Kyrra Analyse m tekst

Et høytrykk over Nordsjøen og et lavtrykk i Norskehavet gir en sørvestlig luftstrøm med varm og fuktig luft inn mot Trøndelag og Nordland. En front blir liggende over området gjennom store deler av onsdag og torsdag.

Foto: met.no

Stor skredfare

Snøskredfaren øker som følge av temperaturstigning, kraftig vind og nedbør. Ifølge værmeldingen vil temperaturen stige onsdag, noe som vil gjøre at nedbøren kommer som regn også i høyereliggende strøk.

Militærøvelsen Cold Response foregår under særdeles vanskelige værforhold i indre Troms. Over 100 snøskred har gått i området.

Snøskredfaren har økt fra betydelig til stor – fra faregrad tre til faregrad fire – i løpet av natt til onsdag i Nordland og Troms, ifølge skredvarslingen Varsom.no.

Store nedbørsmengder fører til at jorda blir mettet med vann, som igjen kan medføre fare for jord- og flomskred.

NVEs flomvarslingstjeneste har noen praktiske tips for deg som bor, eller skal bevege deg inn i områder som er eller kan bli rammet av flom.

  • I utgangspunktet bør du holde deg unna elver/bekker med stor vannføring.
  • Sørg for å holde avløpsveier åpne. Stikkrenner og sluk må renses for å gi vannet anledning til å renne unna.
  • Erosjon langs elv- og bekkeløp kan utløse skredfare.
  • Husk at elva du krysser i dag, kan være ganske mye større når du skal tilbake.
  • Har du noe nær elv/innsjø i området hvor det er meldt flom bør du vurdere å trekke det lenger unna bredden.
  • De som oppholder seg i områder hvor det tidligere har oppstått skader som følge av flom bør være spesielt oppmerksomme.
Cold response

Onsdag oppdaget Forsvarets skredgruppe over 100 skred som hadde gått i indre Troms.

Foto: Torbjørn Kjosvold / Forsvaret / NTB scanpix