Hopp til innhold

Skreien er tilbake: – Det kribler i kroppen

Den første skreien er endelig kommet til yttersiden av Vesterålen. Både på land og til havs står folk klar til å høste av havets gull.

Skrei Andenes Fiskemottak

Estiske sesongarbeidere sørger for at skreien blir sløyet ved Andenes Fiskemottak i Vesterålen

Foto: Andenes Fiskemottak

– Nå er vi klar! Vi har ladet batteriene i hele desember, og hadde to måneder med landligg i høst på grunn av uvær, så nå kan skreien bare komme, sier fisker Tom Robertsen.

Han ror sammen med broren Remi Robertsen og kollegaen Bjørn Egil Gamst på båten Eva Sofie på Straumsjøen i Vesterålen. De fisker nå på kysttorsken, mens de venter på å ta fatt på den hektiske vintersesongen. Ennå er det noen dager igjen før skreien er kommet så langt sør i sin jakt på sild og for å gyte.

Litt lenger nord, ved Andenes Fiskemottak er et 30-talls sesongarbeidere allerede i full gang med å ta imot årets første skrei.

– Den første skreien kom allerede i forrige uke, men det er denne uken vi regner med at det blir fullt trøkk, sier daglig leder ved Andenes Fiskemottak, Leif Kvivesen til NRK.no.

Skreien redder bygdene

Sigmund Jensen fra Vea i Bø

Sigmund Jensen fra Vea i Bø

Foto: Bjørnar Hansen

Hvert år skjer samme fenomen som har holdt liv i mang et kystsamfunn i Nord-Norge. Skreien kommer hvert år i januar/februar fra Barentshavet til havområdene utenfor Lofoten og Vesterålen for å gyte. For Andenes Fiskemottak er sesongen de nå går inn i avgjørende for å holde liv i bedriften.

– De neste fire månedene er alfa omega for oss. Uten skreifisket hadde det ikke vært liv laga her. Høstfisket var katastrofalt, så vi håper på en god sesong nå.

Norsk ungdom vil ikke sløye

Før var skreifiske en gyllen anledning for lokal ungdom å tjene seg gode penger, men slik er det ikke lenger forklarer Kvivesen. For ved hans mottak er det innleid utenlandsk arbeidskraft som står ved sløyebenkene.

– Vi henter inn sesongarbeidere fra Estland. Det er etterhvert blitt vanskelig å rekruttere norsk ungdom til disse jobbene. Ingen er interessert i å jobbe beinhardt i 3-4 måneder lenger. Da er det lettere med estlenderne, sier Kvivesen.

Mangedobler antall ansatte

Også ved fiskemottaket Gunnar Klo på Myre i Vesterålen forbereder de seg på skreiklondyke.

– Vi har ikke fullt trykk ennå. De største båtene har holdt på med sild. Men vi forventer flere skreifangster i neste uke, sier produksjonssjef Jan-Roger Knudsen.

Han vil i løpet av de neste ukene mangedoble antall ansatte fra dagens 13-14 til nærmere 80 stykk.

Ser lyst på framtida

Et annet sted på Myre, ser «kjendisfisker» Marius Knutsen lyst på framtida. Sesongen er i gang, og håpet nå er at de skal få godt vær og gode priser på fisken de drar i land. For snart to år siden ble han landskjent etter at han og kollegene bestilte champagne og helikopter når de skulle fra Myre og ut på byen. Men i år er han litt mer nøktern.

– Det har vært så godt vær nå, og i dag så vi sola for første gang, det var nydelig, sier Knutsen.

– Men blir det noen helikoptertur på dere i år?

– Nei, den epoken er nok over. Det er dårligere tider, så vi må være litt mer nøktern. Jeg får heller lene meg tilbake i godstolen, lukke øynene og glede meg over minnene, spøker fiskeren.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Video Om haill

VIDEO: Fisker Marius Knutsen snakker om haill på NRK1 hos Anne Lindmo.

Fisker opp hovedinntekten i vinter

Tilbake på Straumsjøen har Tom Robertsen og kollegene allerede vært ute og testet nøtene. Det har de gjort ved å fiske på kysttorsken, mens de ennå venter på skreien.

– Nå går vi bare for halv maskin, men vi forventer større fangster når skreien kommer.

Innsiget av skrei har såvidt startet, i løpet av de neste tre-fire månedene skal fiskerne dra inn det som skal sikre årsinntekta.

– I mai drar han nordover igjen, og da er det over. De som går glipp av fisket i vintersesongen får året ødelagt, sier Robertsen i Straumsjøen i Bø.

Også Knutsen på Myre er spent på hva årets sesong inneholder. Det er nå det blir liv og røre på fiskebrukene som nærmest har ligget i dvale før fisken kommer.

– Det kribler i kroppen, vi er jo helt i hundre, og jeg går med et sug i hele meg hele tida. Nå til å begynne med er det litt rolig. Vi starter i sekstida og har 12-timers dager, men når vi er i full gang går vi ut i firetida og er ikke ferdig før sent på kveld. Av og til kommer vi inn og leverer og drar rett ut igjen.