Mye sild, liten fortjeneste

Januar i år har vært tidenes beste sildemåned i Norge der en tredel av hele sildekvoten ble fisket opp. Men midt i denne overfloden av mat, sliter sildenæringen for å unngå tap.

Sildesnurper leverte 800 tonn sild i Bodø i går

TAPER: Midt i overfloden av mat, sliter sildenæringen for å unngå tap.

Foto: Leif Inge Larssen / NRK

Januar i år har vært tidenes beste sildemåned i Norge der en tredel av hele sildekvoten ble fisket opp. Men midt i denne overfloden av mat, sliter sildenæringen for å unngå tap.

– Vi er ikke tøffe nok, sier sildeeksportør Bjarte Flem.

Han viser til at kundene i Polen, Ukraina, Russland og Nigeria, presser norske sildeeksportører. De vet at mye sild mangler lagerplass, og at den må ut i markedene.

Det er kjøperne som bestemmer.

Bjarte Flem har lang erfaring som sildeeksportør. I fjor tjente han og hans selskap Westcoast, gode penger. I år er situasjonen snudd. Rekordmye sild skal ut i markedene, og når en tredel av hele sildekvoten for 2010 fiskes opp på en måned, er det ikke plass til å lagre silda.

– Produsentene og eksportørene har det så travelt med å få ut fisken, at de først forhandler pris når fraktebåtene har nådd kundene, sier Bjarte Flem er oppgitt.

Nordland er blant de fylkene som produserer mest sild. Et av selskapene, Lofoten Viking, har jobbet på spreng for å ta unna silda, men der marginene kryper mot null. Daglig leder Arne Mathisen sier risikoen er stor i sildenæringen.

Mye kan plutselig skje i de markedene vi opererer i, sier han. Mathisen er glad for at hans bedrift har flere ben å stå på.

– Nå venter vi på at loddefisket skal begynne. Vi gjorde det godt på loddeproduksjon i fjor, og håper det samme i år. Vi har også produsert en del skrei allerede, og ser fram til at sesongen skal begynne for alvor, forteller Mathisen.

Han tror Lofoten Viking kommer til å henge en del fisk til tørrfisk fordi de har kunder i Italia, men at mye av den torsken de kommer til å kjøpe, vil gå til salting.