Hopp til innhold

Kommunen trekker oppsigelsen av foreldrene til muskelsyke Malin

Malin Fredrikke Pedersen fra Flakstad i Lofoten har kjempet for å beholde foreldrene som en del av hennes helseteam, etter at kommunen først sa de opp. Nå har kommunen snudd og trekker oppsigelsen tilbake.

Malin Fredrikke Pedersen

Hennes foreldre har gjennom hele Malins liv vært del av et helseteam som har hjulpet henne i hverdagen, men ble oppsagt av kommunen da Malin søkte om personlig brukerstyrt assistanse (BPA).

Foto: Frank Pedersen

NRK har tidligere fortalt om Malin Fredrikke Pedersen fra Flakstad i Lofoten, som må ha hjelp til å spise, drikke og gå på do.

Hennes foreldre har gjennom hele Malins liv hjulpet henne i hverdagen, men ble oppsagt av kommunen da Malin ytret ønske om personlig brukerstyrt assistanse (BPA). Til tross for at Malin og foreldrene ønsket å beholde ordningen, sa kommunen nei, til familiens fortvilelse.

Trekker oppsigelsen

Nå har kommunen snudd i saken, og oppsigelsen er trukket, skriver Lofotposten.

– Jeg håper dette betyr at foreldrene mine kan inngå i et helsetam, slik vi har kjempet for, sier hun til NRK.

Hun tar ingen seier på forskudd og sier hun er spent på hva som skjer videre.

– Men jeg synes det er bra at de har innsett at de har gjort feil. Jeg mottok i dag et brev fra kommunen om at også de ønsker et samarbeid videre for å få en best mulig løsning på situasjonen, og dette ser jeg frem til.

Pedersen forteller til NRK at hun i lang tid har ønsket å flytte sørover og at det har bidratt til å komplisere situasjonen som har oppstått.

– Planen var å bo her i Flakstad kommune frem til jeg hadde funnet en annen kommune å flytte til. Kommunen her ga derfor assistentjobbene til mine foreldre og sa at det var i orden, i og med at det bare skulle være frem til jeg flyttet.

Men å skulle finne seg en ny kommune å bo i, skulle vise seg å være vanskelig, for svært få kommuner vil godta hennes ønske om at foreldrene inngår i et helseteam.

Kommunen syntes det tok for lang tid og ville derfor gjøre endringer på situasjonen min, til tross for at situasjonen fungerte utmerket.

Tok et oppgjør på Facebook

I et lengre innlegg på Facebook tok 21-åringen et oppgjør med Flakstad kommune, som skapte stort engasjement blant folk. Her fortalte Malin om hvordan hun ikke får lov til å bruke venner eller familie i dette teamet.

– Jeg er enormt glad for all støtten jeg fikk i forbindelse med innlegget.

Fikk støtte fra leder i helse og omsorgskomiteen

BPA ble lovfestet første januar i år, og går ut på at mennesker med et stort hjelpebehov i hverdagen skal kunne få den hjelpen de trenger, og samtidig være selvstendige. Et BPA-team kan bestå av alt fra ti til 30 personer.

– Jeg har vært mye syk i mitt liv, og foreldrene mine har faktisk reddet livet mitt opptil flere ganger. De vet alltid hva som må gjøres, fordi de kjenner meg. Både jeg og foreldrene mine vil føle en stor trygghet av at de er der, sa Malin til NRK.

Hennes første Facebook-innlegg skapte stor blest om saken, og nådde helt til Stortinget. Blant annet engasjerte stortingspolitiker og leder for helse og omsorgskomiteen, Kari Kjønaas Kjos seg i saken.

«Jeg vil også fortelle dere at alt ser ut til å ordne seg for meg. Kommunen jeg bor i har trukket tilbake oppsigelsene og vil gi familien min nye kontrakter. De vil nå fortsette å være ansatt i kommunen, i eget hjem – de vil fortsette å jobbe med meg.», skriver Malin Fredrikke Pedersen i et nytt innlegg på Facebook.

Kommunen innrømmer feil

– Det var formelt sett ikke rett å gjøre slik vi gjorde. Vi kan ikke bare si opp noen. Det må være en prosess, sier rådmann Erling Sandnes i Flakstad kommune til Lofotposten, som først omtalte saken.

Han sier det nå vil bli en prosess framover om hvordan et best mulig tilbud kan gis til Pedersen, og at oppsigelsen ikke handlet om tilbudet, men hvem som skulle utføre oppgavene.

Kommunen sier til avisa at de ikke ønsker å kommentere saken ytterligere.