Hopp til innhold

Podkasting - slik gjør du

Slik blir du din egen kringkastingssjef!

Lytte
Foto: Upunkt / NRK

1. Hent programvare

Nettleseren din kan hente podkast for deg. De kaller podkast for litt ulike navn, som "levende bokmerke/ live bookmarks" i Firefox, og "Feeder" i Internet Explorer.

Du kan også for eksempel bruke programmer som iTunes, Winamp eller Juice. Disse er beregnet spesielt på lyd-og videohåndtering og kan være enklere å bruke for mange.

2. Finn ditt program

Finn programmet du ønsker å få tilsendt. Oversikt over alle NRKs podkaster finner du her: NRK Podkast

Når du abonnerer på en podkast får du regelmessig oppdateringer på om det er nye filer ( episoder) som du kan laste ned. Du laster ikke ned noen lyd- eller videofiler automatisk med mindre det har blitt bestemt i innstillingene på din datamaskin. Dermed er du sikret mot å få uønskede filer, men er likevel alltid oppdatert på hva som tilbys.

Når du har funnet ditt program klikker du enten på ikonet for RSS eller iTunes.

Du kan også kopierer lenken og lime den inn i den programvaren du bruker. Som regel finnes det en knapp i podkast-programmer som heter "add new feed", "subscribe to podcast" eller "abonner på podkast". Trykk på denne, så får du opp en boks der lenken skal limes inn.

Det finnes tusenvis av podkaster du kan få tak i fra hele verden. Dessverre finnes det ingen fullstendige oversikter noe sted, men gode veivisere kan være amerikanske podcast.net , podcastalley.com og iTunes . I tillegg finner du stor variasjon i tilbudet fra Sveriges Radios podcast , Danmarks Radios podcast og ikke minst BBCs podkasttilbud .

3. PC, mobil eller MP3-spiller

Når du har startet et abonnement på en podkast, vil datamaskinen din laste ned nye episoder etter hvert. Du kan høre programmene på PC-en, eller laste dem over på mobil, bærbar videospiller eller MP3-spiller. Sjekk brukermanualen for spilleren hvis du lurer på hvordan du laster over filene.

4. Ta kontroll

Bruk litt tid på innstillingene i programmet du bruker til å hente podkast. Det er egne menyvalg for hvor ofte programmet skal se etter nye podkaster, hvor mange episoder som skal lastes ned og hvor lenge det skal lagres.