NRK Meny
Normal

Møllers tran til alle i fylkestinget

Under debatten om Fylkesrådets tiltredelseserklæring i går var det til tider så spirituelt at en kunne mistenke representantene for å ha dopet seg på trantabletter.

Kommentator Knut Eirik Olsen

Unge og eldre går for vitaminpiller og et sprekere fylkesting i Nordland.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

En sannsynlig årsak til all denne lystighet i en alvorlig debatt, er at det nye fylkestinget i Nordland er vitalisert etter at partiet Rødt ble støtteparti for Ap, SV og KrF i Fylkesrådet.

Syltynt flertall

Alle partiene på Fylkestinget ser store muligheter etter at partiet Rødt kom inn i maktens sentrum.

Flertallet som gir grunnlaget for dagens fylkesråde er syltynt, og det gjør at hele opposisjonen nå går rundt og venter på den saken som skal få Rødt til å trekke sin støtte.

Og inntil dette eventuelt skjer, kan fylkesrådsleder Odd Eriksen fortsette som han gjorde i forrige periode.

Rødt i sentrum

Minipartiet Rødt ble til manges store overraskelse over natta til et parti å regne med i fylkespolitikken, og den forvandlingen som har skjedd med Rødt etter kommune- og fylkesvalget, er verd å dvele ved.

Rødt spiller nå en rolle i det som for mange tidligere ville vært oppfattet som utenkelig.

I tillegg til situasjonen i Fylkestinget, har Rødt også gått sammen med Høyre for å ta makta fra Arbeiderpartiet i Vågan kommune i Lofoten.

Dette kan ikke leses på en annen måte enn at Rødt nå har gjort helt nytt strategisk valg. De er nå så lei av å ikke ha innflytelse at det samarbeider med tidligere fiender for å komme opp i lyset.

De ser av SV sliter med sin identitet i det rød-grønne regjeringssamarbeidet, og de ser derfor at det er mulig å få en mer sentral plass hos norske venstresiden.

Rødt fikk telefon fra Høyre

Rødt i Nordland driver en så seriøs politikk i fylkestinget at en kan ha dem mistenkt for å ha hatt nettopp en økt innflytelse som mål. Og det er ikke bare Odd Eriksen som har sett potensialet i Rødt.

Ifølge Ingeborg Steinholt i Rødt, var også gruppeleder for Høyre i fylkestinget, Oddleif Olavsen på telefonen til Rødt og foreslo samarbeid.

Rødt er til å stole på, mener mange i fylkestinget, men Rødt er klare på sin motstand mot oljevirksomheten utenfor Lofoten og Vesterålen. Det er sannsynligvis bare denne saken som kan få Rødt til å bryte samarbeidet.

Sitrende

Dette vet fylkestinget, og mange mener det kommer til å skje. I tillegg ser det ut til at representantene til Senterpartiet i fylkestinget ikke er de beste vennene.

Derfor kunne en annamme en ekstra sitrende stemning som allerede nå får mange representanter til å ta ut det beste i seg.

Det er 22 nye representanter i fylkestinget denne gang. Blant dem flere svært unge.

De bød på seg selv, og bidro til at å tenne en forventning om at representantene fortsetter å spise tran tabletter – i alle falle foran og under de neste møtene.

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
I tredje episode av Stortvildet må Erna Solberg tegne Jonas Gahr Støre. KrF må debattere som SV og motsatt. Hvem vinner debatten?
 Er Jonas Gahr Støre (Ap) god på seksualundervising? Se episode 2 av Stortvildet.