NRK Meny
Normal

Møllers tran til alle i fylkestinget

Under debatten om Fylkesrådets tiltredelseserklæring i går var det til tider så spirituelt at en kunne mistenke representantene for å ha dopet seg på trantabletter.

Kommentator Knut Eirik Olsen

Unge og eldre går for vitaminpiller og et sprekere fylkesting i Nordland.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

En sannsynlig årsak til all denne lystighet i en alvorlig debatt, er at det nye fylkestinget i Nordland er vitalisert etter at partiet Rødt ble støtteparti for Ap, SV og KrF i Fylkesrådet.

Syltynt flertall

Alle partiene på Fylkestinget ser store muligheter etter at partiet Rødt kom inn i maktens sentrum.

Flertallet som gir grunnlaget for dagens fylkesråde er syltynt, og det gjør at hele opposisjonen nå går rundt og venter på den saken som skal få Rødt til å trekke sin støtte.

Og inntil dette eventuelt skjer, kan fylkesrådsleder Odd Eriksen fortsette som han gjorde i forrige periode.

Rødt i sentrum

Minipartiet Rødt ble til manges store overraskelse over natta til et parti å regne med i fylkespolitikken, og den forvandlingen som har skjedd med Rødt etter kommune- og fylkesvalget, er verd å dvele ved.

Rødt spiller nå en rolle i det som for mange tidligere ville vært oppfattet som utenkelig.

I tillegg til situasjonen i Fylkestinget, har Rødt også gått sammen med Høyre for å ta makta fra Arbeiderpartiet i Vågan kommune i Lofoten.

Dette kan ikke leses på en annen måte enn at Rødt nå har gjort helt nytt strategisk valg. De er nå så lei av å ikke ha innflytelse at det samarbeider med tidligere fiender for å komme opp i lyset.

De ser av SV sliter med sin identitet i det rød-grønne regjeringssamarbeidet, og de ser derfor at det er mulig å få en mer sentral plass hos norske venstresiden.

Rødt fikk telefon fra Høyre

Rødt i Nordland driver en så seriøs politikk i fylkestinget at en kan ha dem mistenkt for å ha hatt nettopp en økt innflytelse som mål. Og det er ikke bare Odd Eriksen som har sett potensialet i Rødt.

Ifølge Ingeborg Steinholt i Rødt, var også gruppeleder for Høyre i fylkestinget, Oddleif Olavsen på telefonen til Rødt og foreslo samarbeid.

Rødt er til å stole på, mener mange i fylkestinget, men Rødt er klare på sin motstand mot oljevirksomheten utenfor Lofoten og Vesterålen. Det er sannsynligvis bare denne saken som kan få Rødt til å bryte samarbeidet.

Sitrende

Dette vet fylkestinget, og mange mener det kommer til å skje. I tillegg ser det ut til at representantene til Senterpartiet i fylkestinget ikke er de beste vennene.

Derfor kunne en annamme en ekstra sitrende stemning som allerede nå får mange representanter til å ta ut det beste i seg.

Det er 22 nye representanter i fylkestinget denne gang. Blant dem flere svært unge.

De bød på seg selv, og bidro til at å tenne en forventning om at representantene fortsetter å spise tran tabletter – i alle falle foran og under de neste møtene.