Millionsprekk i Stormen: – Må bruke det lokale kulturlivet mer

– Jeg tror aldri vi kommer til å angre på at vi bygde Stormen. Men det må være bedre plass til de lokale artistene, sier Halvdan Sivertsen.

Halvdan Sivertsen

Halvdan Sivertsen håper lokale artister får bedre plass i Stormen i løpet av årene som kommer.

Foto: Gry Eirin Skjelbred / NRK

NRK har tidligere fortalt om Stormen kulturhus i Bodø, som ett år etter åpning, trenger mer penger til driften av bygget. Kulturhuset kostet 1,1 milliarder kroner, og til tross for svært gode besøkstall, er budsjettet sprengt med flere millioner kroner.

Men økonomisk trøbbel hindrer ikke artister og publikummere i å sette stor pris på den nye storstua.

– Vi har fått en fantastisk arena og et fantastisk hus. Både som tilskuer og artist har jeg brukt Stormen mye, sier artist Halvdan Sivertsen til NRK.

– Må være plass til lokale artister

Stormen bibliotek i Bodø

Biblioteket i Bodø går så det suser, med firedoblet antall besøkende sammenlignet med det gamle biblioteket.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

Sivertsen mener at ikke bare storsalen, men også konsertscenen Sinus fungerer fint både fra galleri og nede i på gulvet.

– Jeg tror aldri vi kommer til å angre på at vi bygde Stormen. Vi må bare være flinke til å integrere det lokale kulturlivet bedre enn vi har klart det første året. Det må være plass til dem også.

– Var det rett å bruke over en milliard på å bygge Stormen?

– Det er det det koster, så det var vel rett. Det er mye penger der og da, men dette er et hus som skal stå i generasjoner. Og biblioteket er blitt et smykke for byen, avslutter Sivertsen.

Firedoblet antall besøkende

Biblioteksjef Trud Berg i Stormen bibliotek

Biblioteksjef i Stormen, Trud Berg.

Foto: Øystein Nygård / NRK

For selv om Stormen konserthus har gått på en økonomisk smell, går andre deler av det nye kulturkvartalet så det suser.

Biblioteksjef Trud Berg er svært fornøyd med det første driftsåret, og de samtidig har klart å holde seg innenfor budsjettet.

– Det har vært om lag 450.000 besøkende innenfor dørene her siden vi åpnet. Vi har hatt mange fine arrangementer, mye liv og mye folk.

Det gamle biblioteket trakk årlig rundt 120.000 besøkende. Nå har også antall utlånte bøker skutt i været.

– Vi har hatt en økning på 40-50 prosent sammenlignet med det gamle biblioteket. Det er en stor mengde nye lånere som kommer nå, fordi vi har blitt et nytt hus, sier Berg.

Biblioteksjefen er innstilt på at det ikke blir noen økning i budsjettet for neste år.

– Tre millioner i overforbruk

Om lag 70.000 billetter har blitt solgt til arrangementer i Stormen siden åpningen. Siste rapport for kulturhuset viste tre millioner i overforbruk så langt i år.

– Dersom vi må forholde oss til det samme budsjettet som i år, vil det få konsekvenser. Vi vil ikke kunne opprettholde den samme aktiviteten som vi har. Da må vi vurdere ting som ikke er så hyggelig å snakke om, sa kulturhussjef Rolf Cato Raade til NRK.no.