Millionsprekk for kulturhus: Ber om mer penger neste år

Ett år etter at Stormen kulturhus i Bodø ble åpnet, trengs det nå mer penger til driften av bygget.

Rolf Cato Raade

FORNØYD: Kulturhussjef Rolf Cato Raade har bidratt til at 70.000 konsertbilletter er solgt i Stormen konserthus i Bodø. Men nå trenger han mer penger.

Foto: Øystein Nygård / NRK

I morgen feries det at det er ett år siden kulturhuset til 1.1 milliarder kroner ble åpnet.
På tross av svært gode besøkstall, har kulturhuset sprukket budsjettet med flere millioner, og trenger mer penger neste år, sier kulturhussjef Rolf Cato Raade.

– Økonomien er krevende. Vi ser at det ble budsjettert for lavt i 2015 i forhold til kostnadene ved å drive de to byggene, sier Raade uten at han vil gå inn på tallene.

– Nå skal vi først feire ettårsdagen, legger han til.

Budsjettet sprakk

Han vil helst ikke snakket om det, men kulturhussjefen innrømmer at Stormen kulturhus har sprukket budsjettet. Siste rapport viste tre millioner i overforbruk så langt i år, og nå ber kulturhusledelsen Bodø kommune om mer penger neste år.

– Er det mer enn de nærmere tre millionene?

– Totalt sett er det snakk om mer enn det ja, sier kulturhussjefen.

En suksess

I helga er det ett år siden Stormen kulturhus ble åpnet med åpningskonsert sendt på NRK1. På det året har folket strømmet til Bodø nye storstue. 70.000 konsertbilletter er solgt, og besøkene på biblioteket er mangedoblet.

Samtidig som kulturhuset ber om mer penger, har rådmannen i Bodø kommune foreslått kutt på 103 millioner kroner neste år. Allan Ellingsen, FrPs gruppeleder i Bodø bystyre, mener mye av årsaken er byggingen av Stormen til 1,1 milliarder kroner.

Frp skeptisk

– Vi visste at dersom vi bygde Stormen ble det fem år med investeringsstopp i Bodø kommune. Det vil si at det ikke vil bli bygd nye skoler eller bygg innen omsorgssektoren disse årene. Vi ser nå at dette blir virkeligheten, sier Ellingsen.

– Hva tenker du om at ledelsen i Stormen nå vil be om ytterligere penger for å finansiere driften neste år?

– Det er utfordrende. Dette kulturarbeidet er ikke en lovpålagt oppgave. Vi må prioritere de lovpålagte oppgavene først, som skole og omsorg, sier Ellingsen.

Kultur er helse

Stormen bibliotek i Bodø

I morgen feries det at det er ett år siden kulturhuset til 1.1 milliarder kroner ble åpnet.

Foto: Susanne Lysvold / NRK

Uten mer penger, signaliserer kulturhusledelsen at de ikke vil klare å opprettholde det brede tilbudet med ulike aktiviteter som de har i dag.

– Dersom vi må forholde oss til det samme budsjettet som i år, vil det få konsekvenser. Vi vil ikke kunne opprettholde den samme aktiviteten som vi har. Da må vi vurdere ting som ikke er så hyggelig å snakke om.

Raade har fått med seg at Bodø-politikerne diskuterer kutt i barnehager og sykehjemsplasser. Men Raade har ikke dårlig samvittighet for å be om penger til mer kultur.

– Jeg føler på mange måter at vi driver med helse- og sosialarbeid. Se på lunsjkonsertene hver fredag som er et lavterskel gratistilbud. I underkant av 200 mennesker får hver uke et fantastisk fin opplevelse. Vi føler vi hver eneste dag bidrar til å berike livene til folk, sier kulturhussjef i Stormen, Rolf Cato Raade.

  • Se bilder fra åpnongen av Stormen: