Hopp til innhold

Millionbevilgning til rullebanen i Bodø

Forsvarsdepartementet gir 162 millioner kroner til utbedring av hovedrullebanen ved Norges sjette største flyplass.

Rullebanen i Bodø

Hovedrullebanen ved Bodø Hovedflystasjon er i ferd med å gå i oppløsning. Nå bevilges det penger til utbedring av problemene.

Foto: NRK

I lang tid har rullebanen i Bodø slitt med at løse deler fra de 60 år gamle betongplatene skaper problemer for flytrafikken.

Anne-Grete Strøm-Erichsen

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen presenterte i dag nye store investeringer i Forsvaret.

Foto: Camilla Wernersen / NRK

Nå bevilger Forsvarsdepartementet 162 millioner kroner til å utbedre hovedrullebanen ved Bodø.

– Utbedring av hovedrullebanen ved Bodø hovedflystasjon er nødvendig for å opprettholde tryggheten for personell og materiell, hindre ytterligere verdiforringing og redusere risikoen for driftsavbrudd. Dette vil sikre operativ tilgjengeleghet og lave driftskostnader i Bodø i ein 10-års periode, sier forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen i en pressemelding.

Skal «limes» sammen

130 millioner kroner er planlagt brukt på å legge et såkalt «epoxy-dekke» over den gamle rullebanen av betong. Epoxy-dekket består at lim iblandet masse.

– Det er flere årsaker til at betongdekket knekker. Skadene oppstår av bevegelser i grunnen som gjør at betongplatene rører på seg. Hvert år oppstår det også frost- og tineskader, sa prosjektleder John Eivind Skogøy i Forsvarsbygg til NRK.no forrige uke.

– Kortsiktig løsning

Eirik Sivertsen. Nordland Arbeiderparti

Stortingsrepresentant Eirik Sivertsen mener dette er en gledens dag for Nordland og Bodø.

Foto: Arbeiderpartiet

Stortingsrepresentant Eirik Sivertsen fra Arbeiderpartiet mener dette er en god dag for Bodø og hele Nordland.

– Nå får vi løst et akutt problem ved Bodø lufthavn, med en rullebane som tidvis har utgjort en risiko. Dette er en kortsiktig løsning og skal vi jobbe videre med den langsiktige løsningen.

Han sier den nylig presenterte nasjonale transportplanen varslet om at det skulle tas grep for å finne en langsiktig løsning, og at dagens bevilgning gir arbeidsro i tiden som kommer.

– Rullebanen vi har i dag sprekker opp og det har vært mye penger på å overvåke og vedlikeholde den. Nå har man funnet en teknisk løsning som gjør at man kan operere trygt og sikkert over tid.

(artikkelen fortsetter under)

Rullebanen i Bodø rene lappeteppet

Rullebanen i Bodø rene lappeteppet

Reparert 750 ganger

Når passasjerflyene lander på Bodø lufthavn, gjør de det på ei flystripe av betong fra 1950-tallet. I 2011 gjennomførte Luftfartstilsynet en inspeksjon av rullebanen. Kontrollen avdekket en rekke alvorlige brudd på sikkerhetskravene.

Bare i fjor ble dekket i Bodø reparert 750 ganger. Siden 2004 har det kostet en halv milliard å holde rullebanen på Norges sjette største flyplass i live.