Hopp til innhold

Mattilsynet med nye straffetiltak mot oppdrettere som ikke blir kvitt lus

Oppdretterne gjør ikke nok for å bli kvitt lakselus mener Mattilsynet, som har pålagt et oppdrettsselskap i Nordland å halvere mengden av fisk på ett av sine anlegg. – Vi føler oss uthengt og dolket i ryggen av Mattilsynet, sier toppsjefen i Nova Sea.

Oppdrett Bukkøy i Lurøy kommune

SKAL SVI PÅ PUNGEN: Mattilsynet har startet en nasjonal kampanje mot oppdrettere som har mer lus på fisken enn det som er lovlig. Her fra et av anleggene til Nova Sea i Nordland.

Foto: Jon-Petter Antonsen

Det skal rett og slett koste oppdretterne dyrt å ha lusbefengt laks i merdene.

Bjørn Røthe Knudtsen

Regiondirektør Bjørn Røthe Knudtsen i Mattilsynet, Region Midt.

Foto: Espen Nilsen Holtan / NRK

– Oppdretterne blir ikke kvitt lakselusa. Det er ingen tvil om at en reduksjon av fisk i merdene vil svi økonomisk for selskapene, sier regiondirektør Bjørn Røthe Knudtsen i Mattilsynet, Region Midt.

En av verstinglokalitetene er Nova Sea i Nordland. Mattilsynet har allerede sendt varsel til oppdrettsselskapet Nova Sea i Nordland om å halvere mengden av fisk på ett av sine anlegg.

Nova Sea: – Føler oss uthengt

Toppsjefen Odd Strøm i Nova Sea sier selskapet føler seg uthengt av Mattilsynet.

– Vi teller og rapporterer lus i henhold til forskriften, men i 2014 fikk vi som flere oppdrettere utfordringer. Vi hadde for mye lus generelt på mange fiskegrupper og anlegg. Til tross for gjentatte behandlinger, hadde vi flere anlegg hvor vi periodevis var over 0,5 som er det absolutte nivået, sier Strøm.

Det var spesielt et anlegg i Bøbukta på Vega som hadde store luseproblemer i 14–15 uker.

– Dolket i ryggen

Odd Strøm

Administrerende direktør Oss Strøm i Nova Sea mener vedtaket fra Mattilsynet er en straff mot et enkeltselskap. – Vi tar lakselusa svært alvorlig, sier han.

Foto: Beth Mørch Pettersen / NRK

– Her var vi imidlertid tidlig i dialog med Mattilsynet, og startet nedslakting allerede sommeren 2014. Vi følte vi ble berømmet for at vi agerte såpass raskt. Når det da 3–4 måneder senere kommer en straffereaksjon, reagerer vi negativt. Her blir vi dolket i ryggen, og jeg er usikker på om dette er måten å få gode resultater på, sier Strøm.

Kan bli rettssaker

Regiondirektør Bjørn Røthe Knudtsen i Mattilsynet, Region Midt kan forstå toppsjefen i Nova Sea.

Lakselus

Lakselusa har vært til besvær i mange år, og bekjempelsen er svært kostbar.

Foto: Hommedal, Marit / SCANPIX

– Alle selskapene som har blitt og etter hvert vil bli gjenstand for offentliggjøring synes naturligvis at det er ubehagelig.

Strøm mener Mattilsynet gjør det uforutsigbart å drive oppdrett

– Jeg skjønner at Mattilsynet ønsker å vise muskler og bruker regelverket for å utøve straff. Men jeg tror ikke det står på uvilje blant oss som driver med oppdrett.

Strøm tror at etter hvert som det kommer flere oppdrettere på Mattilsynets fyliste, vil vedtakene bli anket og etter hvert prøvd for retten.

– Selv tror jeg mer på dialog med Mattilsynet for å finne varige løsninger. Vi skal vinne kampen mot lusa til slutt, sier han til NRK.