Hopp til innhold

Nå blir to kjøttprodusenter anmeldt

To kjøttprodusenter som har fått påvist svin i stedet for storfekjøtt i sine produkter, vil bli anmeldt av Mattilsynet. Alle DNA-analysene er nå klare, og de siste påviste ikke hest eller svin.

Mattilsynet tester kjøtt

MATTILSYNET TESTER KJØTT: Og det har de også gjort i Narvik. Der fant de svinekjøtt i Helalkjøtt. Nå går det mot anmeldelse for Narvik-bedriften.

Foto: Mattilsynet

Mattilsynet arbeider fortsatt med å utforme anmeldelsene av to virksomheter etter påvisningen av udeklarert svinekjøtt sist uke, får NTB opplyst.

– Vi jobber med politianmeldelsen av to av virksomhetene hvor vi har gjort funn, sier seniorrådgiver Ragnhild Margit Arnesen.

NTB får bekreftet at anmeldelsene gjelder produsenten Kuraas i Narvik, som blant annet leverte halalkjøtt med opptil 30 prosent svin, og Norsk Mesterkjøtt som leverte pizzatoppingen Biff Piffi med mer enn 60 prosent svinekjøtt.

– Menneskelig svikt

Begge produsentene avviser at det dreier seg om bevisst juks, og sier det må ha skjedd en menneskelig svikt.

Kuraas AS

- Menneskelig svikt, mener Kuraas sjøl om det som har skjedd.

Foto: Mona Gingstad / NRK

– Det er snakk om menneskelig svikt i forbindelse med produksjonsrutiner og merking av råvarer. Vi jobber tett med Mattilsynet og legger fram alle beviser og teorier slik at vi kan bevise at dette ikke er gjort med viten og vilje, sa markedssjef Kenneth Kuraas til NRK.no før helga.


Hvor lenge svinekjøttet har vært på ville veier er vanskelig på svare på, men Kuraas bedyrer at det kun er snakk om sporadiske avvik og at kundene kan stole på produktene i framtida.

Ikke informert om anmeldelse

Mandag kveld sier Kuraas at han ikke er gjort kjent med at det går mot anmeldelse.

– Dette er ny informasjon for oss. Vi har hatt møter med Mattilsynet i dag, og det var ikke anmeldelse noe tema, sier Kenneth Kuraas til NRK.

Står dere fast ved at det handler om menneskelig svikt?

– Ja det gjør vi.

Kuraas har tidligere sagt at de håper å unngå at det blir politisak. Nå ser det altså ut til å bli det.

– Vi frykter ingenting. Men vi ønsker jo å fokusere på det vi jobber med, og ikke bruke all tid på denne saka.

Hvordan har de siste dagene vært?

– Vi er ikke vant med media, så det har vært vanskelig og tungt, sier Kuraas.


100 prøver

Etter avsløringene om funn av hestekjøtt i flere storfeprodukter i Europa, bestemte Mattilsynet seg for å ta DNA-analyser av til sammen 100 produkter som selges på det norske markedet.

Det første som ble påvist, var en liten mengde hestekjøtt i lasagne fra Coop. Denne lasagnen skulle vært trukket tilbake fra butikkene, og Mattilsynet påpekte at dette tydet på en svikt i kontrollrutinene hos matvarekjeden.

– Hestekjøtt er ikke farlig å spise, men dette kunne vært en situasjon der produktet hadde være skadelig å få i seg. Da kan ikke slike kontrollrutiner svikte, sa Randi Edvardsen, seksjonssjef for seksjon animalsk mat i Mattilsynet.

– Regelrett juks

Litt senere avdekket prøvene kanskje den alvorligste svikten - nemlig svinekjøtt i halalkjøtt, en utilgivelig feil for mange muslimer. Dette kjøttet var det Kuraas i Narvik som leverte. Markedssjef Kenneth Kuraas sa da til NTB at saken er ekstra beklagelig fordi det dreier seg om halalkjøtt.

Det ble også avdekket at et pizzakjøttprodukt fra Norsk Mesterkjøtt i Sarpsborg inneholdt mer enn 60 prosent svinekjøtt, mens det var deklarert som et rent storfekjøttprodukt.

– Dette er regelrett juks. Hvis en kjøper pizza med biff, skal det være pizza med biff. Dessuten er det mange mennesker som ikke ønsker å spise svin av ulike årsaker. Hvis merkingen er feil, fratar vi dem muligheten til å velge dette selv, slår Edvardsen fast.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Kebab fra Kuraas

Det er ukjent hvor mye svinekjøtt dette produktet inneholder.

Foto: Skjermdump fra kuraas.no

Flere tester

Blant de siste matvarene som ble testet, og som altså ikke inneholdt kjøtt de ikke skulle, var middagspølse fra en rekke produsenter og pasta bolognese fra et par produsenter. På grunn av de alvorlige funnene som er gjort, mener Mattilsynet at det er nødvendig med flere DNA-tester av forskjellige produkter.

– Vi har avdekket alvorlig juks, og det er derfor naturlig at slik prøvetaking blir noe vi fortsetter med i framtiden, sier seniorrådgiver Ragnhild Margit Arnesen. Mattilsynet skal nå lage en sluttrapport som oppsummerer funnene så langt, og denne rapporten blir offentliggjort.

(NTB)