Frilansfotograf tiltalt for flere overgrep

En frilansfotograf i Salten skal voldtatt flere jenter, blant dem en mindreårig. Tre av jentene skal også ha blitt dopet ned før overgrepene. Statsadvokaten betegner saken som omfattende.

Kriminalsjef Elin Albrigtsen ved Salten politidistrikt

En mann i 30-årene er tiltalt for flere voldtekter, samt besittelse av bilder og videoer som viser seksuelle overgrep mot barn. Kriminalsjef Elin Albrigtsen ved Salten politidistrikt betegner saken som omfattende og svært alvorlig.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

Mandag tok statsadvokaten i Nordland ut tiltale mot en mann i 30-årene. Tiltalen omfatter fem voldtekter, hvorav én av jentene var under 16 år da overgrepet skal ha skjedd.

Etter det NRK erfarer skal flere av jentene skal ha vært dopet ned og var bevisstløse. Voldtektene skal ha skjedd i perioden 2005–2011.

Thor Erik Høiskar

Statsadvokat Thor Erik Høiskar har tatt ut tiltale mot mannen.

Foto: Beth Mørch Pettersen / NRK

Mannen er også tiltalt for besittelse av bilder og videoer som viser seksuelle overgrep mot barn. I alt skal mannen ha hatt 2800 bildefiler som blant annet viser overgrep mot barn helt ned i tre-fire årsalderen.

Statsadvokat Thor Erik Høiskar bekrefter overfor NRK at mannen har fått forkynt tiltalen mandag formiddag.

– Påtalemyndigheten vurderer dette som en svært alvorlig sak. Det dreier seg om unge jenter som skal ha blitt voldtatt, sier Høiskar til NRK.

Minstestraff på fire år

Av de fem jentene, er den eldste i 20-års alderen, forteller statsadvokaten.

– Hovedforhandlingen vil avklare nøyaktig hva som skjedde, men vi mener å kunne bevisføre at de var bevisstløse da han voldtok dem, sier Høiskar.

I tillegg har politiet under etterforskningen beslaglagt flere tusen bilder, noen av dem skal mannen selv ha tatt.

De mest alvorlige forholdene i tiltalen har alene en strafferamme på fire år.

– Normalt vil voldtekt bety fire år, hvis det ikke er noen formildende omstendigheter. I denne saken er det en rekke skjerpende omstendigheter. At det her er snakk om fem jenter, vil bety mye for straffeutmålinga, fastslår Høiskar.

– Har tatt for lang tid

Flere har tidligere vært kritisk til at politiet har brukt lang tid på å etterforske saken. Det har også politiet beklaget.

Statsadvokaten er ikke fornøyd med den samlede tiden som er brukt på saken.

– Jeg er fornøyd med politiets arbeid, men jeg er ikke fornøyd med at det har tatt så lang tid. Dette er en omfattende sak hvor mange personer er involvert, men likevel har det tatt lengre tid enn nødvendig.

Pågrepet i 2013

I februar 2013 ble mannen i 30-årene pågrepet og varetektsfengslet, siktet for en rekke forhold.

Saken ble oppdaget av Salten politidistrikt under etterforskning av en eldre sak der mannen i 30-årene er anmeldt for voldtekt.

– I forbindelse med etterforskningen av denne voldtektssaken fra 2011 fikk vi i forrige uke opplysninger som ga oss grunnlag for å gå til pågripelse og ransaking, sa politiadvokat Bjarte Walla til NRK den gangen.

Mannen ble etter pågripelsen varetektsfengslet med brev- og besøksforbud, en varetektsfengsling som ble utvidet.

– Politiet mener det fremdeles foreligger fare for at siktede vil forspille bevis dersom han ikke holdes fengslet. Av hensyn til etterforskingen vil politiet ikke konkretisere hvilke bevis det er snakk om, forklarte politiadvokaten i mars i fjor.

Avviste anklagene

Forsvarer Hilde Guldbakke ønsket mandag ikke kommentere saken.

Men i forbindelse med en tidligere sak, har hun fortalt at mannen har avvist anklagene mot ham.

– Han stiller seg helt uforstående til denne siktelsen og eventuelle overgrep, for alt han har vært med på har vært av frivillig karakter, sa hun til NRK.

Skulle ta portrettbilder

NRK har tidligere snakket med en kvinne i 20-årene som har anmeldt mannen for voldtekt.

I januar for to år siden oppsøkte hun en mann som skulle ta portrettbilder av henne. Ifølge jenta endte fotograferingen i et mareritt.

– Jeg våknet seks timer senere – avkledd. Mannen viste meg bilder hvor han forgrep seg på meg, sa hun til NRK.

Trolig kommer saken opp for Salten tingrett over nyttår.

Anmeldte mann for voldtekt – i to år har saken støvet ned hos politiet