Tok halvannen meter stor «kaffetorsk» på 46 kilo: – Helt i toppsjiktet!

Koronapermitterte Leif Eirik og gjengen på «Unstad Junior» fikk en skikkelig rugg nylig. Kaffetorsk-sjefen er imponert.

Sjekk den kaffetorsken!

For en fangst!

Foto: Privat

– Den er nesten like lang som meg selv!

NRK snakker med en engasjert fisker Leif Eirik Karlsen om bord på «Unstad Junior» i Lofoten. Han driver til vanlig en restaurant i Trondheim.

her er bilde av vekta

Her er fotobeviset som viser vekta på ruggen.

Foto: privat

Men da koronasituasjonen medførte permittering, dro han like gjerne hjem til Lofoten. Han er fra Sennesvik, og en kompis manglet mannskap til skreifisket som pågår nå.

Han har ikke målt fangsten de nylig fikk utenfor Andenes, men anslår «kaffetorsken» til å være halvannen meter til 1,60.

Kan man spise den?

– Det blir kanskje litt grovt i kjøttet. Vil tro det går til henging eller til saltfisk, sier han.

Kaffetorsk, hva er nå egentlig det?

Det er Lofotposten som står bak initiativet som har fått fiskere til å melde inn fangster til avisa i en årrekke.

Også torsken til Leif Erik og gjengen er grundig slått opp i lokalavisa som en av de aller største gjennom tidene.

Sjekk den kaffetorsken!
Foto: Privat

En kaffetorsk er en torsk over 30 kilo. Fiskerne får diplom og kaffe med egen logo på. Kaffetorsk-sjefen i avisa, journalist Kai Nikolaisen, er imponert over fangsten:

– «Jækla artig», sier Nikolaisen, og fortsetter:

– Det er helt i toppsjiktet!

Han forteller at de har delt ut kaffe til fiskere 53 år. Det betyr at fenomenet «kaffetorsk» kan spores helt tilbake til 1968.

– Det starta med at fruen til redaktøren ønsket å gi en oppmerksomhet til fiskerne. Den gang ble det delt ut 250 gram kaffe til torsk over 30 kilo.

400 kilo kaffe

I dag får fiskerne én kilo kaffe for en kaffetorsk.

Den aller første av sesongen får i tillegg kake. I år var det Knut Dalmo fra Ballstad som 27. januar kunne levere den første kaffetorsken. Den var akkurat 30 kilo.

Kontoret til Kai var i starten av sesongen fylt med 400 kilo kaffe. Så langt har han sendt ut rundt 30 kilo til heldige fiskere.

I 2005 gikk det med 18 kilo kaffe. I 2016 486 kilo. Det er rekorden.

– Det er mye logistikk, medgir Nikolaisen, som forteller at det har blitt mer og mer etter hvert som teknologien har gjort det lettere å dokumentere fangsten.

Kai Nikolaisen sammen med mye kaffe som skal sendes ut denne sesongen. Kaffen har egen logo og de heldige får også et diplom som er laget av nå avdøde Dagfinn Bakke.

Kai Nikolaisen sammen med mye kaffe som skal sendes ut denne sesongen. Kaffen har egen logo og de heldige får også et diplom som er laget av nå avdøde kunstner Dagfinn Bakke. Til og med elever blir gjort kjent med fenomenet kaffetorsk på skolene, forteller Nikolaisen.

Foto: Magnar Johansen / Lofotposten

80-åring fikk sin første kaffetorsk

For det ligger en stolthet i å få vise fram yrket sitt.

Nikolaisen forteller om en kar på 80 år som lenge hadde drømt å få en kaffetorsk. I fjor klaffet det endelig, med en torsk på 32 kilo.

– Han hadde ikke noe bilde, men fikk formannen til å dokumentere det. Det var rørende, og jeg kjørte med kaffen til han personlig.

Hvordan fangsten til Leif Eirik Karlsen plasserer seg på pallen er faktisk litt usikkert. Siden 2005 er det bare tatt én større, på 48 kilo.

Hvor stor kan en torsk egentlig bli?

Bjarte Bogstad er ekspert på skrei hos Havforskningsinstituttet.

Han starter med å vise til «verdensrekordtorsken» NRK skrev om i 2018. Den var på 55,5 kilo. Bare rogna veide 14 kilo.

– Går du et godt stykke tilbake var det flere fisker som fikk bli gamle og store. Russisk litteratur oppgir en på 169 centimeter og 40 kilo. Det var etter gyting, så den bør ha vært mer enn 55 kilo.

Når de blir så store, snakker man om en alder på rundt 20 år. Det er stort sett hunnfisken som klarer å bli så gamle, forteller Bogstad.

Bjarte Bogstad, forsker.

Forsker Bjarte Bogstad forteller at det står bra til med skreibestanden, som er over langtidsgjennomsnittet.

Foto: Havforskningsinstituttet

– Det eldste vi kjenner til er 24 år. Det er rekorden for skrei i våre farvann som jeg kjenner til.

Det forskerne har sett, er at det har blitt flere skikkelig svære torsk.

– Grunnen til at det de siste årene har vært mer kaffetorsk, er at man har fisket mer forsiktig og tatt ut en mindre del av bestanden hvert år. Slik at det er flere som har kunnet bli gamle.

Men som NRK også skrev om i fjor, kan trenden etter hvert snu: