Hopp til innhold

– Når folk hører at jeg snakker engelsk legger de på

For noen oppleves boligmangelen som ekstra vanskelig. – Jeg føler meg dømt av folk jeg ikke kjenner, sier utvekslingsstudent.

Carlos fra Venezuela

TØFT MARKED: Carlos (21) fra Venezuela har bodd en uke i Bodø, og opplever boligmarkedet som tøft. – Jeg opplever at mange legger på når de hører at jeg snakker engelsk, forteller han.

Foto: Markus Thonhaugen / NRK

Carlos fra Venezuela

POSITIV: Carlos (21) fra Venezuela er, tross boligmangel, positiv til sinns. – Jeg trives på sovesal og blir kjent med mange nye mennesker, sier han.

Foto: Markus Thonhaugen / NRK

Carlos er 21 år og kommer fra Venezuela. Han har bodd i Norge i et år og flyttet til Bodø for en uke siden for å fortsette politikkstudiene sine.

– Jeg bodde i Stavanger et år før jeg flyttet hit. Der hadde jeg familie, men nå er jeg for første gang på egen hånd, forteller han.

Utvekslingsstudenten var en av de første som tok inn på sovesal ved Universitetet i Nordland, og opplever utleiemarkedet som ekstra vanskelig.

– Jeg har forsøkt å ringe på noen annonser, men da legger de bare på. Jeg tror ikke utleiere her stoler på folk som er fra utlandet, sier han.

– Hvordan reagerer du på det?

– Det er tungt, og man føler at man blir dømt av folk man ikke kjenner. Jeg kunne forsøkt å snakke mer norsk, men det er jeg ikke så god til enda, fortsetter han.

– Trives på sovesal

Til tross for at han ikke har funnet seg bolig, er han positiv til sinns.

– Å bo på sovesal er en grei måte å bli kjent med nye mennesker på. Jeg må innrømme at jeg trives, selv om målsettingen selvfølgelig er å finne seg et eget sted.

Han mener folk som bor i nord bør bli mer åpne overfor folk som kommer fra utlandet.

– Jeg mener de lokale bør bli flinkere til å ta vare på hverandre. Det er kaldt her oppe, og jeg hadde forventet at folk viste litt mer varme i sin omgang med andre, avslutter han.

– Går mye på nettverk

Fredrick Pettersen

KOORDINERER BOLIGJAKTEN: Fredrick Pettersen ved Velkomsten har fått tilbakemelding fra utenlandske studenter som sliter med å finne seg bolig fordi de ikke snakker norsk.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK

Fredrick Pettersen koordinerer boligjakten for studentene ved universitetet, og forteller at de opplever at internasjonale studenter sliter med å få seg bolig fordi de er utenlandske.

– Vi har fått noen tilbakemeldinger på at utenlandske studenter, som ikke kan norsk, sliter med å finne seg bolig.

Han tror det kan være vanskelig fordi studentene ikke kjenner området.

– Mye går på kontakter. Utenlandske studenter har ofte ikke det nettverket som andre studenter har, og da blir det vanskeligere.

Hvor mange bor på sovesal per nå?

– Totalt er det 40 stykker, men hvor stor andel av disse som er utenlandske har jeg ikke oversikt over.

Han legger til at tilbudet med sovesal varer så lenge det er behov for det.

– Vi har ikke satt noen tidsfrist, men regner med at ting vil løse seg utover september, avslutter han.

Landets lengste boligkø

NRK har tidligere skrevet om Universitetet i Nordland, hvor nye studenter møtes med landets lengste boligkø.

Nå viser tall som NRK har hentet inn at det siden 1994 kun har blitt bygd i underkant av 100 nye studenthybler i byen. Antallet studenter har på samme tid økt med nesten 2000.

Desperat boligmangel fører derfor til at flere studenter, i år som i fjor, må starte studieåret på feltsenger på lesesalene ved universitetet.

Lignende tall på landsbasis

Situasjonen i Bodø er heller ikke unik. Mange andre steder i landet er boligmangelen svært stor, til tross for en solid økning i antall studenter de seneste årene.

Siden 1991 har dekningsgraden for norske studenter og studentboliger sunket fra 17,3 prosent til 14,2 prosent ifølge tall som studentavisen INSIDE har hentet inn fra Norsk studentorganisasjon.

Flere studenter i boligkø 2013
Foto: Didrik Skodje / Studentavisen INSIDE