Hopp til innhold

Har bygd 100 nye studenthybler på 20 år

Desperat boligmangel fører til at flere studenter må starte studietiden ved å bo på lesesaler. – Dårlig planlegging, mener student.

Studenter over hele landet mangler hybler. Værst er boligmangelen i Bodø
Og mens køene i boligmarkedet blir lengre, krangler politikerne om hvordan problemet skal løses.

FÅ HYBLER: Hybelsituasjonen i Bodø er prekær. Universitetet i Nordland har over 6000 studenter, men tilbyr bare 576 hybler (foto: Håkon Jacobsen / NRK)

NRK har tidligere skrevet om Universitetet i Nordland, hvor nye studenter møtes med landets lengste boligkø.

Nå viser tall som NRK har hentet inn at det siden 1994 kun har blitt bygd i underkant av 100 nye studenthybler i byen. Antallet studenter har på samme tid økt med nesten 2000.

Desperat boligmangel fører derfor til at flere studenter, i år som i fjor, må starte studieåret på feltsenger på lesesalene ved universitetet.

– Vanskelig

– Man bor litt oppå hverandre. I mitt rom alene er vi i alle fall 12 stykker. Vi har ikke kjøkken og må leve i en bag. Men på den positive siden er det veldig sosialt, forteller Thea Linknendal fra Drøbak.

Når NRK møter henne har hun nettopp vært på visning med fem andre studenter.

– Boligmarkedet er veldig vanskelig. Enten er det for dyrt eller så er det for langt unna. Det er kjedelig at det skal være så vanskelig å finne seg et sted å bo, fortsetter hun.

Var du tidlig ute?

– Jeg begynte å lete med en gang jeg fikk vite at jeg hadde fått studieplass, uten at det har nyttet. Jeg følger med på ulike nettsteder, men utleiere legger sjeldent ut telefonnummeret sitt og jeg får aldri svar på mail. Så det er vanskelig å komme i kontakt med dem som leier ut, sier hun.

Thea

VANSKELIG: Thea Linkjendal bor på rom med 12 andre. – Sosialt, men man bor litt oppå hverandre, forteller hun.

Foto: Markus Thonhaugen / NRK

– Uhygienisk

Andre Arnestad (22) fra Bergen er en annen NRK møter på sovesalen.

– Det er helt greit å bo her, men det er litt uhygienisk, oppsummerer han.

Andre Arnestad

IKKE FORBEREDT: Andre Arnestad fra Bergen tror ikke Bodø var helt forberedt da de fikk universitet.

Foto: Markus Thonhaugen / NRK

Han mener det er utrolig at Bodø ikke har fått opp flere boliger, og tror det kan skyldes dårlig planlegging.

– Dette er helt nytt for Bodø. De er nettopp blitt et universitet, og det kan virke som om at de har ikke forberedt seg godt nok, fortsetter han.

Han beskriver situasjonen som prikær og mener det er et komplekst puslespill som skal løses.

– Dette er et puslespill som universitetet sliter med å få til å gå opp. De mangler fremdeles noen biter, avslutter han.

Lignende tall på landsbasis

Situasjonen i Bodø er heller ikke unik. Mange andre steder i landet er boligmangelen svært stor, til tross for en solid økning i antall studenter de seneste årene.

Siden 1991 har dekningsgraden for norske studenter og studentboliger sunket fra 17,3 prosent til 14,2 prosent ifølge tall som studentavisen INSIDE har hentet inn fra Norsk studentorganisasjon.

Flere studenter i boligkø 2013
Foto: Didrik Skodje / Studentavisen INSIDE

Mangler 13.000 boliger

– Dette viser at det blir flere og flere studenter i landet, men at utbyggingen av nye studentboliger henger etter, forteller Ola Magnussen Rydje til NRK.no.

Han er leder i Norsk studentorganisasjon, og har nylig utgitt en fersk studentboligundersøkelse.

Rapporten viser at det i år mangler 13.000 studentboliger, og at stadig mer av studiestøtten går med til boutgifter.

– Det ventes en vekst på 40.000 studenter innen 2020. Derfor er det viktig at myndighetene nå tar inn etterslepet og bygger flere studentboliger, fortsetter han.

Rydje viser til regjeringens egen Levekårsundersøkelse, som viser at studentene aldri har brukt mer av studiestøtten på boutgifter.

– Gjennomsnittlig utgjør boutgifter nå over 70 prosent av studiestøtten. Nesten ingen klarer seg i dag på studiestøtten alene, til tross for at utdanningssystemet legger opp til at man skal studere fulltid, sier han.

– Trenger 3000 nye hybler i året

Ola Rydje

ETTERSLEP: Leder i Norsk studentorganisasjon, Ola Magnussen Rydje, forteller at det er et stort etterslep i forhold til utbyggingen av studentboliger i Norge.

Foto: Pressefoto

Rydje trekker også fram skyhøye leiepriser som en konsekvens av manglende studentboliger.

– Leiemarkedet er i dag vanvittig tøft, og vi trenger minst 3000 nye boenheter i året for å løse boligkrisen. Dette vil skape en prispressende effekt på markedet som kan bidra til å dempe de rekordhøye leieprisene vi ser i dag.

Han legger til at et godt studentboligtilbud er desto viktigere på mindre studiesteder.

– I små byer med færre studenter er studentboligene veldig viktig fordi privatmarkedet ofte er lite. Her ser vi mange eksempler på at det trengs bedre dekning, utdyper han.

– Hva tenker du om det kommende valget?

– Nå har alle partiene lovet at det skal bygges flere boliger. Men løfter må gjøres om til handling, avslutter han.