Lakseprisene stuper

Men oppdretterne er fornøyde.

Oppdrettslaks
Foto: Marøy, Terje / SCANPIX

Norske lakseoppdrettere fikk fredag rundt 30 kroner kiloet for laksen, og det er 10 kroner lavere enn for en måned siden.

Lakseoppdretterne er likevel fornøyd med at prisen synker. - Når prisen nå går ned, får de små lakserøkeriene i Europa igjen råd til å kjøpe norsk laks.

- Den høye prisen har vært skummel, sier lakseoppdretter Bent Eriksen i Pundslett laks i Lofoten.

- Ja, for ut på høsten kommer det store mengder laks som skal ut i markedet. Da kan det hende at endel av kundesegmentet være borte, og vi som oppdrettere vil slite med å bli kvitt endel fisk.

Har tjent store penger

Norske lakseoppdrettere har aldri tjent så mye penger som de har gjort det første halve året i år. Dette skyldes først og fremst at prisen gjennom vinteren og våren steg jevnt opp til over 40 kroner kiloet. Denne prisen betyr at oppdretterne har hatt en fortjeneste på 100 prosent for hvert produsert kilo.

De fleste oppdretterne har likevel vært bekymret for hvordan denne høye prisen ville slå ut i markedet, også fordi den vanlige forbruker vil lete etter andre fiskeprodukter.

- Kanskje noen konsumenter finner andre fiskevarer å kjøpe, og det blir vanskeligere å få de til å spise lakseprodukter, sier Eriksen i Pundslett Laks til NRK.