Hopp til innhold

Kvinner i krigsspill satt til Norge får spillere til å rase

I et av verdens mest populære krigsspill får du blant annet stå på ski i «Slaget om Narvik» og sabotere Rjukan-anlegget. Men spillbare kvinnelige karakterer får blodet til å koke hos spillere.

Serien har vunnet flere priser og har solgt over 50 millioner spill over hele verden. I deres 16. utgave legges ett av oppdragene til Norge. Her fra operasjon «Nordlys».

Tirsdag 20. november lanseres det svenskutviklede krigsspillet «Battlefield V». Spillet lokker titalls millioner verden over foran TV- og PC-skjermen, og denne gang er norsk krigshistorie presentert på storslått Battlefield-vis.

Men det som kanskje har vekket mest oppmerksomhet rundt «Battlefield V» internasjonalt foran lansering, er inkluderingen av spillbare kvinnelige karakterer.

– For oss var kvinner selvsagt

For på nettsamfunn som Reddit og Twitter, hev kritikere seg på tastaturet da en trailer av spillet viste en kvinne i aksjon. Historisk ukorrekt, mener kritikerne.

Lars Gustavsson, Creative director i DICE

– Som utvikler, er jeg spent, men veldig glad for å se hva vårt publikum vil synes om Battlefield V, sier Lars Gustavsson, kreativ leder i DICE.

Foto: DICE

– Jeg ble fascinert, sier Lars Gustavsson om reaksjonene.

Han er kreativ leder i DICE, selskapet bak spillserien. Svensken har vært med helt siden det første spillet kom i 2002, Battlefield 1942.

Siden han i mange år er blitt spurt hvorfor kvinner ikke er med, overrasket kritikken ham. Battlefield-serien har heller aldri handlet om speile historien helt hundre prosent korrekt, forteller Gustavsson.

– Siden vi ga ut Battlefield 1942 for 16 år siden, har mye av det vi har gjort alltid handlet om å gi spillerne større og større frihet. Nå lar vi dem også uttrykke seg visuelt og velge om man vil være mann eller kvinne, sier han.

– For oss var dette selvsagt, sier Gustavsson.

Gjør krigen i Norge kjent

Et eget oppdrag, en såkalt «War Story» kalt Nordlys, er satt til Norge og Rjukan. Der møter vi karakteren til skuespiller Synnøve Macody Lund. Hun er blant annet kjent fra «Hodejegerne» og TV 2-serien «Frikjent».

Synnøve Macody Lund i Battlefield V

Til venstre: den ekte Synnøve Macody Lund. Til høyre: slik hun ser ut i «Battlefield V».

Foto: Terje Pedersen / NTB SCANPIX / EA / DICE

I oppdraget styrer du datteren til Lunds karakter, som med list og heltemot må redde både mor og fedreland.

– Det er veldig kult å få portrettere Norge i denne utgaven av «Battlefield V», som når så bredt ut i verden. Som svensk, er jeg veldig glad for å kunne gjøre det, sier Gustavsson.

I «Battlefield V» får spillere også oppleve de kaotiske kampene i Slaget om Narvik, som ble utkjempet fra 9. april til 8. juni 1940. I tiden etter andre verdenskrig var Narvik trolig Norges mest kjente by som følge av dette slaget.

– Vi forsøker å fange ikoniske slag, hvor miljøet og verden rundt deg har en historie i seg selv. Der følte vi at det lå mye i slaget om Narvik, sier Gustavsson.

80 fly ble skutt ned og 65 skip senket da nazistene inntok Ofoten i 1940.

Likevel er fortellingene om slaget lite kommersialisert. Til nå. Samtidig som dette spillet lanseres, jobber Nordisk Film/Egmont med det som kan bli tidenes dyreste norske TV-produksjon, I tillegg er Tommy Wirkola i startgropen på en egen film.

– Når vi har vært ute og pratet om dette, har det vært helt åpenbart at mange ikke visste at så mye hendte i Norge under andre verdenskrig, sier Gustavsson.

Det forandrer seg kanskje nå.

  • Se Battlefields «Slaget om Narvik»-trailer:

Som i virkeligheten, angriper tyskernes luftvåpen Narvik i spillversjonen av «Slaget om Narvik».