Hopp til innhold

Kunstprosjektet «SALT» gjenåpner i dag

Over 2000 publikummere finner i kveld veien til Gildeskål når SALT reiser seg fra sanda på ny.

SALT-prosjektet

Kunstprosjektet SALT på Sandhornøya i Gildeskål er gjenreist.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Kunstprosjektet SALT på Sandhornøya fikk i forkant av åpningen i fjor bred omtale i flere internasjonale aviser. Så sent som i dag har britiske The Guardian omtalt prosjektet på sine nettsider.

Etter fire år med planlegging, kunne arrangørene ønske publikum velkommen i august i fjor.

Men en knapp måned etter at kunstprosjektet ble åpent på stranda Langsanden ble den største installasjonen, et 150 meter langt fiskehjellaktig byggverk, knust til pinneved under den første høststormen.

Nå gjenåpner SALT. Kurator Helga-Marie Nordby forteller at det har vært en lang prosess.

– Vi er ikke helt ferdig, men ferdig nok til å ta imot publikum. Det skjer i strålende sol. I dag har vi det som nok må sies å være den første sommerdagen i Nordland, sier Nordby til NRK.

SALT-prosjektet i Gildeskål

IDYLLISK: SALT ligger idyllisk til.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

– Har jobbet ekstremt hardt

Prosjektet kostet i underkant av seks millioner kroner. Det var før SALT ble revet ned av den nevnte høststormen. Nordby har ikke oversikt over hvor mye det har kostet å få alt opp igjen.

– Vi har jobbet ekstremt hardt det siste året som har gått. Faktisk burde det egentlig ikke gått, men fordi vi som jobber med dette her er av det ekstra hardbarka slaget, så fikk vi det til. Hva det har kostet oss, det er det vanskelig å si noe om.

Planer for Sandhornøya

Helga Marie Nordby forteller de andre om prosjektet på Sandhornøya i mars i fjor.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Hun medgir samtidig at de sannsynligvis har gått glipp av store inntekter.

– Det vi vet er at alle arrangementene som var planlagt i fjor høst, måtte avlyses. Vi hadde også håpet å kunne ha deler av prosjektet åpent i vinter, men det gikk som kjent ikke. Stormen var en stor skår i gleden, sier Nordby.

– Hva har dere gjort for å hindre at dette skjer igjen?

– Vi har sikret hjella på en annen måte. Blant annet har vi flyttet den lenger opp på stranda, bort fra de verste kastevindene fra fjellet. Så vi håper dette vil gå bra.

Langsanden i Gildeskål

LIGGER PÅ SANDSTRAND: Langsanden i Gildeskål.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Avhengig av en god sommer

Nå er man avhengig av en god sommer for å få noe inntjening på prosjektet.

Nå har vi åpent denne helga, og vil fortsette å ha åpent jevnlig utover sommeren. Samtidig er vi underlagt naturkreftene, og må forholde oss til det. Hvis været tillater det, vil vi ha åpent utover høsten også.

Ordfører Petter Jørgen Pedersen (AP)

DUGNADSÅND: – Jeg er vant til fysisk arbeid, og trives med å gjøre litt dugnad, sier ordfører Petter Jørgen Pedersen (AP), som var en av de NRK møtte på stranda i Gildeskål i dag.

Foto: Bjorn ER Lunde

2000 har kjøpt billett

En av dem som skal bidra under åpningen i kveld er bandet «Violet Road». Gitarist Halvard Rundberg forteller at rundt 2000 personer har kjøpt billett.

Dugnadsånden står sterkt i Nord-Norge. Det er mye av grunnen til at vi fortsatt bor her. Vi har en sterk tro på at det går an å få til mye, selv om man ikke er så mange. Det er dette prosjektet et bevis på.

Halvard Rundberg / Violet Road

– Hva kan publikum vente seg?

– Vi skal kose oss i kveld. Det blir noen gode gamle, i tillegg til to låter fra vårt kommende albumet, som kommer i starten av neste år, sier Rundberg.

Violet Road gjør seg klar på scenen

Violet Road med lydprøver tidligere i dag.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK