Hopp til innhold

Kritikerrost kunstprosjekt smadret av vinden

Et 150 meter langt fiskehjell tilknyttet det kritikerroste og nyåpnede kunstprosjektet SALT på Sandhornøya i Gildeskål, har kollapset i vinden.

Det har knapt gått én måned siden kunstprosjektet SALT ble åpnet på stranda Langsanden i Gildeskål. Utstillingen skulle etter planen stå oppført i ett helt år og har vært hyllet av både publikum og kritikere.

Men fredag kom beskjeden om at den største installasjonen, et 150 meter langt fiskehjellaktig byggverk, har blitt knust til pinneved av vinden.

– Forferdelig trist

Til alt hell kom ingen til skade da treinstallasjonen veltet. Prosjektlederen er likevel svært skuffet over det som har skjedd.

– Dette er forferdelig trist. Jeg var på stranden i dag tidlig og da var alt i orden. Kollapsen må ha skjedd i løpet av formiddagen, sier prosjektleder Erlend Mogård Larsen til NRK.

Larsen forteller at han har hatt en lang samtale med både ingeniøren og entreprenøren av konstruksjonen.

– Det er vanskelig å forstå hvorfor den har klappet sammen, men det skal vi finne ut av.

Han sier at konstruksjonen etter planen skulle tåle både storm og orkan.

– Ut fra de beregningene som ble gjort i forkant, så skulle den fint tåle både storm og orkan. Det var ikke storm i dag, så det må ha vært en svikt et sted, fortsetter Mogård Larsen.

SALT kollaps

– Dette er forferdelig trist. Konstruksjonen skulle etter planen kunne tåle både storm og orkan, sier prosjektleder Erlend Mogård Larsen.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde/ NRK

Internasjonal omtale

Strandprosjektet, som har en prislapp på om lag fem millioner kroner, åpnet i slutten av august og fikk bred medieomtale i internasjonale aviser.

The Guardian beskrev det som et av Europas mest spennende utendørsprosjekter og omtalte det som en «ett år lang strandfest». CNN lot seg fascinere av det arktiske landskapet og den utradisjonelle plasseringen av kunstprosjektet.

Forventer mer vind og uvær

I helgen meldes det om mye regn og kraftig vind en rekke steder i landet. Verst blir det i Nordland, Møre og Romsdal og Trøndelag.

– Mange blir kanskje overrasket av den sterke vinden. Vi har jo hatt en lang periode med fint vær nå, sier statsmeteorolog Steinar Skare i Bergen til NRK.

I tillegg til vind, varsles det også om store mengder nedbør.

I Nordland kan du oppleve å få hele 140 millimeter regn i hodet i løpet av de neste to døgnene.

Nå jobber iniativtakerne bak SALT-prosjektet med å sikre kunstinstallasjonene på stranden.

Åpning av SALT

ÅPNET I STRÅLENDE SOL: Kunstprosjektet åpnet i august. Nå har den 150 meter lange fiskehjellkonstruksjonen på bildet falt sammen.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK

– Vil forsterke alt

Ifølge prosjektlederen er det foreløpig for tidlig å si hvilke konsekvenser kollapsen vil få for kunstprosjektet, men at det som var planlagt i konstruksjonen som nå har klappet sammen selvfølgelig vil utsettes inntil videre.

– Det som er planlagt i de andre konstruksjonene vil gå som planlagt.

– Hva gjør dere nå?

– Nå vil vi gjøre en nærmere vurdering av situasjonen og deretter arbeide med å forsterke alt, slik at dette ikke skjer igjen, avslutter han.

  • Se bildegalleriet fra kunstprosjektet før kollapsen: