Hopp til innhold

Internasjonal interesse for arktisk strandprosjekt

Kunstprosjektet SALT på Sandhornøya i Gildeskål får bred omtale i flere internasjonale aviser. The Guardian mener det er et av Europas mest spennende utendørsprosjekter, mens CNN har latt seg fascinere av de arktiske omgivelsene.

Neste helg åpner kunstprosjektet SALT på Sandhornøya i Gildeskål. Prosjektet er en kombinasjon av kunst, arkitektur, musikk og lokal mat og skal vise fram nordnorsk kultur i naturlige omgivelser.

Det er den idylliske Langsanden i Gildeskål som er valgt som innramming for kunstinnstallasjonen som skal stå utstilt et helt år.

Allerede før den offisielle åpningen har prosjektet skapt interesse i internasjonale medier.

The Guardian: – En ett år lang strandfest

The Guardian mener det er et av Europas mest spennende utendørsprosjekter akkurat nå og omtaler det som en "ett år lang strandfest".

The Guardian mener det er et av Europas mest spennende utendørsprosjekter akkurat nå og omtaler det som en «ett år lang strandfest». CNN har på sin side latt seg fascinere av det arktiske landskapet og den utradisjonelle plasseringen av kunstprosjektet.

«It's largely devoid of human life, dark and viciously cold at times and frequently subject to dangerous levels of geological volatility - the Arctic is surely the worst possible destination for an arts festival», skriver CNN, som fortsetter med at det ikke ser ut til å avskrekke iniativtakerne.

Langsanden i Gildeskål

STORSLÅTTE OMGIVELSER: Kunstprosjektet skal vises fram på Langsanden i Gildeskål.

Foto: Trygve Førde

– Ikke en mening med alt her

– Det jeg liker med dette prosjektet er møtet mellom mennesker og natur. Det er ikke en mening med alt, med likevel oppstår det noe magisk når man oppsøker kunsten her ute, sier Erlend-Mogård Larsen, som sammen med kurator Helga-Marie Nordby, er iniativtakerne bak prosjektet.

I flere måneder har det vært jobbet med å få på plass de ulike byggverkene i sanden.

En av utfordringene har vært å få utstillingen så robust at verkene kan takle ubarmhjertige vinterstormer, fallvind, frost og kulde.

– Men det er litt som livet selv. Man må være beredt på å takle mye, sier Larsen.

Erlend Mogård-Larsen

SPENT: Prosjektleder Erlend Mogård-Larsen har tidligere jobbet med Bylarm, Slottsfestivalen og Trænafestivalen. Nå er han spent på åpningen av kunstprosjektet SALT.

Foto: Ola Helness / NRK

Bygger gigantisk sauna

Det bygges blant annet en stor sauna som skal kunne varme 120 mennesker, mens det inne i flere av de små hyttene vil bli vist film. Inne i den overdimensjonerte fiskehjellen skal nordnorsk kunst og kultur vises fram.

Yang Fudong er en av Kinas mest anerkjente samtidskunstnere.Han har laget en utendørs og spesialprodusert filmproduksjon som skal vises fram i forbindelse med kunstprosjektet.

– Dette blir spektakulært. Fudong har et stort publikum i Europa og Asia. Det vil komme tilreisende fra hele verden for å oppleve dette, sier Larsen til NRK.no.

Etter et år på Langsanden skal fiskehjellen og sendes videre. SALT skal forflytte seg fra Sandhornøy til Grønland, Island, Canada og Russland.

Salt kunst og kulturprosjekt har offisiell åpning 29. - 30.august.

  • Se video fra området her:
Neste helg åpner kunstprosjektet SALT på Langsanden i Gildeskål i Nordland.
Langstranden

Et langt fiskehjell er et hovedprosjektene under utstillingen.

Foto: Ola Helness