– Avtalen med regjeringen er ikke verdt papiret den er skrevet på

Fylkesleder Per Pedersen tordner mot regjeringen som han mener bryter samarbeidsavtalen med KrF og Venstre gang på gang. – Jeg kan ikke skjønne at vi skal orke å holde på lenger, sier KrF-toppen.

Per Pedersen, ordfører Træna

MISFORNØYD: Fylkesleder og Træna-ordfører Per Pedersen er svært misfornøyd med Høyre og Fremskrittspartiet.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

Ifølge Aftenposten skal Kristelig Folkepartis sentralstyre fredag diskutere om partiet skal bryte regjeringssamarbeidet på grunn av justisminister Anders Anundsens håndtering av asylbarnsaken.

Avisen har intervjuet samtlige 19 fylkesledere i KrF, og 18 av 19 fylkestopper i Venstre. Svært mange av dem sier tilliten nå er tynnslitt.

Den som kanskje er mest misfornøyd av samtlige, er fylkesleder i Nordland Kristelig Folkeparti, Per Pedersen.

– Jeg kan ikke skjønne at vi skal orke å holde på lenger, sier Pedersen til NRK.

– Jeg vet ikke hvor mange flere dragkamper KrF ønsker å gå igjennom. Jeg hører stadig flere sentralt i partiet som sier at tilliten er tynnslitt og jeg kommer til å ta opp dette spørsmålet med sentralstyret på fredag, fortsetter han.

– De reforhandler fortløpende

Pedersen mener regjeringen gang på gang har brutt samarbeidsavtalen, og viser blant annet til reservasjonssaken og asylbarn-saken.

– De reforhandler fortløpende. Måten regjeringen håndterer samarbeidsavtalen på, viser at den for dem ikke er verdt papiret den er skrevet på, tordner Pedersen.

Pedersen, som er ordfører i øykommunen Træna, er spesielt provosert over regjeringens distriktspolitikk.

– Distriktspolitikken er nesten unevnelig dårlig. Fylker med mye kommunikasjon på sjø kommer svært dårlig ut når det skjæres ned beløp i hundre millionerklassen.

Avviser brudd på avtalen

Nestleder i Fremskrittspartiets stortingsgruppe, Gjermund Hagesæter, avviser at samarbeidsavtalen er brutt.

– Men her er åpenbart fylkeslederen av en annen oppfatning. Jeg ønsker ikke å gå inn i en krangel, men jeg mener regjeringen har gjennomført avtalen så godt det lar seg gjøre, sier han til NRK.

Hagesæter tror bråket som nå har kommet til overflaten, skyldes regjeringens organisering.

– Denne saken minner oss på at det er lenge siden vi har hatt en mindretallsregjering. Når støttepartiene ikke sitter i regjeringskontorene blir det mer offentlig diskusjon. I en flertallsregjering blir kranglene holdt innad og skjult for media, mener Hagesæter.