– Jeg håper inderlig de tenker seg om flere ganger før de kutter

Til tross for motstand i flere lokallag støtter Nordland KrF forslagene fra fylkesrådet om å legge ned to hurtigbåtruter fra nyttår, og fjerne godsfrakten på Nordlandsekspressen.

Nordlandsekspressen - en livsnerve langs kysten - setter full fart fra Helhes i Steigen med kurs mot

Nordlandsekspressen - en livsnerve langs kysten - setter full fart fra Helnes i Steigen med kurs mot Bodø-

Foto: Reidar Berg

Flere av Kristelig Folkepartis lokallag i Nordland mener det er feil av partiet å støtte fylkesrådets forslag til kutt. Der foreslås det blant annet at to hurtigbåtruter legges ned fra nyttår, og at godsfrakten fjernes på Nordlandsekspressen.

KrF sitter i dag i posisjon i Nordland fylke, sammen med Høyre og Arbeiderpartiet.

Og lokallagsleder i Lurøy KrF, Torbjørg Nordås, er ikke fornøyd med at det kuttes så kraftig i samferdselstilbud i distriktene.

– Jeg håper inderlig de tenker seg om flere ganger før de gjør disse kuttene, sier hun til NRK.no.

Torbjørg Nordås er en av flere lokallagsledere i KRF i Nordland som er lite fornøyd med at partiet skal støtte kuttlista som fylkesrådet la fram i forrige uke. To hurtigbåtruter legges ned fra nyttår, og godsfrakten kuttes på Nordlandsekspressen, populært kalt NEX-en.

– Avhengig av godslevering

– Det er sørgelig. Jeg er ikke konfortabel med at de skal kutte godsen på Nordlandsekspressen. Kommunene er helt avhengig av godslevering.

Uenighet om samferdselsbudsjett til fylkeskommunen har også tidligere skapt strid i fylkestinget. I 2008 endte det med at Senterpartiet brøt samarbeidet i fylkesrådet blant annet grunn intern krangel i partiet om hvor mye penger som skulle brukes på samferdsel. Men leder i KrF i Nordland, Per Pedersen sier det ikke skjer med dem.

– Det er ingen som er glad for et budsjett som må kuttes så mye. Men KrF velger å stå bak budsjettet. Vi tror ikke det blir bedre om vi bryter ut. Det er vanskelig å finne alternative kuttposter.

Men Pedersen som selv er ordfører i Træna, setter klare krav til at man har alternative løsninger på plass for de som rammes av rutekutt og stans av godsfrakt.

– Det er dramatiske kutt, men under forutsetning av at man får på plass fullgode alternativ for passasjerene som rammes og for gods, er ikke dette et ktitisk budsjett for neste år.

Fylkesrådets kuttliste vedtas på fylkestinget i starten av desember.