Hopp til innhold

Kreftpasienten Karen må reise langt for å få behandling: – Vil ikke miste håret en gang til

Hvor i landet du bor påvirker sjansene du har til å beholde håret om du får kreft. Karen Hagland reiser 146 mil hver uke for å beholde sitt.

Karen Hagland får kreftbehandling i kjølehette

Karen Hagland bruker minst to dager i uka på å reise fra Mo i Rana til Oslo. På Ullevål sykehus får hun sitte i ei kjølehette mens hun får cellegift. På den måten slipper hun å miste håret.

Foto: Privat

– Vi kreftpasienter får ofte beskjed om å ikke google, men vi må i det minste få vite at et slikt tilbud finnes, sier trebarnsmoren.

Hun har akkurat kommet hjem etter nok en slitsom tur til Oslo.

Hver eneste uke bruker Hagland to dager på å reise sørover fra Mo i Rana for å sitte med ei kjølehette på hodet når hun får cellegift.

I hele Nordland får ikke pasientene tilbud om kjølehette. I hele Nord-Norge finnes dette tilbudet bare i Harstad.

Det var Rana Blad som først fortalte om den ekstra belastninga for kreftpasienten.

Karen Hagland har brystkreft med spredning og må gå gjennom harde cellegift – og hormonbehandlinger. Samtidig har hun en familie og jobb som hun vil bruke mest mulig tid på.

– Jeg kunne fått behandling på det lokale sykehuset dersom jeg hadde vært villig til å miste håret en gang til. Det er jeg ikke.

Ikke likt helsetilbud

For Hagland er det ei stor ekstrabelastning at hun hver uke i flere måneder må reise til Oslo.

Hun mener det er en manglende forståelse for hvordan det er å miste håret.

Karen Hagland

Karen Hagland hjemme i Mo i Rana.

Foto: Benjamin Fredriksen

– Det er veldig sårt. Håret er så mye mer enn en pryd, og jeg gjør ikke dette fordi jeg er forfengelig. Det er et fysisk ubehag for meg å være uten hår. Det er kaldt på natta, det klør med parykk, og du kan ikke ha den på deg 24 timer i døgnet.

Uten hår blir du også en veldig synlig kreftpasient ute i samfunnet.

– Jeg isolerte meg mye sist jeg mista håret, det er både ei fysisk og psykisk påkjenning å være uten hår.

Helse Nord bekrefter i en mail til NRK at tilbudet ikke finnes ved sykehusene i Nord-Norge, med unntak av UNN Harstad.

Heller ikke i resten av landet har alle sykehus tilbudet for kreftpasienter som får cellegift.

– Tøft for de aller fleste kvinner.

– Bruk av kjølehette må være et tilbud til alle kreftpasienter som ønsker det, sier spesialrådgiver Else Støring i Kreftforeningen.

Hun reagerer på tilfellet og synes det er trist at Karen Hagland må bruke flere dager hver uke på å reise til Oslo for å få behandling.

Else Støring, spesialrådgiver Kreftforeningen

Else Støring, spesialrådgiver i Kreftforeningen.

Foto: Birgitte Heneid / Fotograf Birdy

– Det er tøft nok i seg selv å gå gjennom cellegiftbehandling, om man ikke skal miste håret også. Dette er tøft for de aller fleste kvinner, og det må det være lov å si.

Støring tror det er ekstra tøft å miste håret for andre gang.

– For noen kan det faktisk være så traumatisk at de takker nei til behandling. Jeg har vært borti kvinner som takker nei til cellegiftbehandling fordi de mister håret. Det skjer ikke ofte, men det skjer.

Koster 250.000 kroner

– Jeg kunne forstått det hvis det var snakk om 25 eller 2,5 millioner. Men det er snakk om ei engangsinvestering på 250.000 kroner for ei kjølehette og et par timers opplæring for helsepersonellet, sier Hagland.

Karen venter på å ta blodprøver

Karen Hagland venter på sykehuset i Mo i Rana. Her kunne hun ha fått cellegift dersom de hadde hatt kjølehette.

Foto: Benjamin Fredriksen / NRK

Hun mener det er uholdbart at pasienter nordpå ikke får de samme mulighetene.

– Teknologien som finnes må tas i bruk, det er lik rett til helsebehandling her i landet. Og da lurer jeg på hvorfor vi ikke får et sånt tilbud her oppe? Og hvorfor vi ikke blir informert om at muligheten finnes andre steder?

Søfting i Kreftforeningen sier det stort sett bare er å sette støpselet i kontakten.

– I forhold til annen behandling er det ikke dyrt i det hele tatt, det er snakk om småpenger. Det kan få store konsekvenser for livskvaliteten til pasienten. Da opplever vi i Kreftforeningen at det ikke blir prioritert.

– Ikke godt nok pasientgrunnlag

I Helgelandssykehuset sier de at det er tryggest for pasienten å få behandling et sted hvor de har erfaring med denne type behandling.

– Vi forstår veldig godt den ekstra belastning det er for pasientene å reise for å få en slik behandling. Per i dag har det ikke vært nok pasientgrunnlag for å skaffe og opprettholde kompetansen som trengs for å gi denne type behandling, sier medisinsk direktør i Helgelandssykehuset, Fred Mürer.

Mürer sier de nå har bedt fagmiljøene om å utrede hvor mange pasienter som kan være aktuelle for denne type behandling.

– Synd at ikke alle får tilbudet

Sykehuset i Harstad er det eneste i Nord-Norge som tilbyr kjølehette som en del av kreftbehandlinga. Den siste og nyeste fikk de i 2013. Den kosta rundt 200 tusen og ble finansiert av privat innsamling.

Gerd Luneborg, kreftsykepleier UNN Harstad

Gerd Luneborg, kreftsykepleier UNN Harstad

Foto: UNN

– Kjølehetta er stort sett i bruk hver uke, forteller kreftsykepleier Gerd Luneborg.

Hun sier de tilbyr den til alle som får en cellegiftkur og har en diagnose der hetta kan brukes. Også menn med prostatakreft takker gjerne ja når de får tilbudet.

– Noen synes det er litt kaldt med det samme og at de blir litt nummen i hodebunnen. Men pasientene blir glade fordi de slipper å miste håret. Mange har opplevd det tidligere, det har noe med sjølbildet å gjøre, og særlig for dem som får tilbakefall er det viktig.

Luneborg forteller kjølehetta er enkel i bruk, og at det trengs lite opplæring av dem som skal bruke den. Hun synes det er synd at det er forskjell på om kreftpasienter får denne muligheten til å beholde håret.

– Det vi tilbyr er verdifullt for pasientene.