Hopp til innhold

Den eldre sjømannen fikk pustevansker, men skipet varslet ikke lege før det var gått nær fire timer

Selv om det var mistenkt smitteutbrudd på lasteskipet, gikk det tre timer og 45 minutter fra den eldre sjømannen fikk pusteproblemer, til kapteinen varslet lege. Da var det allerede for sent.

Pebble beach,

Fraktskipet "Pebble Beach" ved Narvik Havn. Skipet er registrert i Filippinene, og kom fra Nederland for å frakte jernmalm fra Narvik. Det ligger fremdeles i karantene, etter et stort smitteutbrudd på skipet, 11-12 mai.

Foto: Frida Brembo

Tirsdag 11. mai kom meldingen om at fraktskipet IVS «Pebble Beach» hadde mistanke om koronasmitte om bord blant den filippinske besetningen.

Et døgn senere var ett besetningsmedlem død. Senere tester 16 av 18 sjøfolk positivt for korona.

Skipet fra Filippinene hadde allerede ligget utenfor Narvik i seks dager mens de ventet på å kunne legge til kai.

Ved innreise hadde de ikke meldt om koronasmitte om bord.

Etter en innsynsbegjæring fra NRK, har flere opplysninger kommet frem om den dramatiske situasjonen.

Blant annet har kapteinen skrevet et eget notat om hvordan mannen døde, noe som ifølge han, skal ha skjedd fort og uventet.

Plutselig dødsfall

I notatet står det at mannen, som var det eldste medlemmet i besetningen, og maskinsjef på skipet, hadde informert en kollega at han hadde problemer med å puste.

Like over midnatt, natt til onsdag, hadde han blitt undersøkt av besetningen, hvor de sjekket temperatur og blodtrykk, som virket normale.

Mannen sa etter hvert at det gikk bra, og han ble overvåket i en time. Få timer senere ble han funnet livløs, og gjenopplivning var ikke mulig.

Han ble erklært død klokken 05:15 av medisinsk personell fra Narvik.

Sjøfartsdirektoratet skriver i en e-post som NRK har fått tilgang til, at det var familien til en av sjøfolkene om bord som meldte om den mulige smitten.

Kapteinen skal ifølge Sjøfartsdirektoratet ha valgt å ikke rapportere dette til norske myndigheter, og heller ikke til de to norske inspektørene som var om bord den 10. mai.

Direktoratet valgte torsdag denne uka å politianmelde rederiet.

Heiste det gule flagget

Kommunikasjonsrådgiver Kari Stautland i Sjøfartsdirektoratet kan ikke bekrefte eller avkrefte at informasjonen kom fra familien til en om bord på skipet.

Hun bekrefter derimot at fartøyet hadde heist det gule flagget som tilsier at det ikke er konstatert smitte om bord.

– Rederiet/kaptein plikter å gi mannskapet tilgang til legehjelp ved behov. Vi har ikke forutsetninger for å si om de fikk den hjelpen de burde ha, det er opp til helsepersonell å avgjøre. Men vi har rapportert dette videre til lokale myndigheter, fordi vi var bekymret for mannskapet om bord, sier Stautland.

NRK har vært i kontakt med kapteinen på skipet, som sier at han ikke kan besvare våre spørsmål på dette tidspunktet.

Dette er spørsmålene vi sendte på e-post:

Kulturforskjell kan ha vært avgjørende

Sverre Håkon Evju er kommuneoverlege ved legevakten i Narvik. Han bekrefter at tung pust og pustevansker kan være et symptom på covid-19.

Han vil derimot ikke si bestemt at kapteinen og mannskapet gjorde en dårlig vurdering.

– Jeg har ikke lest dette notatet selv, men de beskriver at han er i god allmenntilstand. De gjorde en vurdering på det. Så er det mulig å være etterpåklok og si at de burde gjort det annerledes, men det er det umulig for meg å si noe konkret om.

Sverre Håkon Evju, kommuneoverlege Narvik.

Sverre Håkon Evju, foran fraktskipet «Pebble Beach» ved Narvik Havn.

Foto: Frida Brembo

I flere dager før dødsfallet, hadde flere i mannskapet hatt symptomer på tørrhoste.

Mannskapet beskrev tørrhoste som vanlig om bord på et skip, hvor det er store temperaturforskjeller og mye fuktighet.

Evju sier at de om bord på dette skipet ikke nødvendigvis har samme kultur for å vurdere slike symptomer som her i Norge.

– Det var beskrevet at de hadde tørrhoste, noe som ikke skal ha vært uvanlig på skipet. Sånn jeg har forstått det har de ikke tenkt at symptomene kunne bety koronasmitte.

– Men er det ikke viden kjent at man skal si ifra når man får symptomer, som for eksempel hoste?

– De hadde muligens ikke gode nok medisinske kunnskaper om korona. Det er viktig å ikke være fordømmende. De har med all sannsynlighet gjort så godt de kunne med den kunnskapen de hadde, sier han.

Her kan du se skipets rute med dato og klokkeslett og tidslinje for hendelsene:

Dette er saken:

  • 28.04.2021
    Ankommer Rotterdam

    Fraktskipet IVS Pebble Beach ankommer Rotterdam etter. Her skal de bytte mannskap før de retter snuten mot Narvik.

  • 01.05.2021
    Setter seil mot Narvik

    Pebble Beach forlater havna i Rotterdam og retter kursen mot Narvik Havn.

  • 05.05.2021
    Ankommer Narvik

    Når skip kommer inn i norsk farvann må de fylle ut et skjema som leveres digitalt til Kystverket. Kapteinen krysser av nei på spørsmål om mulig smitte. De heiser også et gult flagg, som signaliserer til land at det ikke er fare for smitte om bord.

  • 10.05.2021
    Sjøfartsdirektoratet fører tilsyn

    To inspektører fra Sjøfartsdirektoratet og en los fører en vanlig statskontroll. Når de ankommer skipet stiller inspektørene spørsmål om noen er syke om bord. Kapteinen sier nei til dette.

  • 11.05.2021
    Bekymringsmelding

    Det sendes ei bekymringsmelding fra et familiemedlem til en av besetningsmedlemmene, til norske myndigheter om at flere personer er syke. Narvik kommune setter mannskapet på 18, inspektørene fra Sjøfartsdirektoratet og losen i karantene. Det avtales testing av mannskapet 12.05.2021.

  • 12.05.2021
    Melding om dødsfall

    En person erklæres død om bord i skipet kl 05.15.

  • 12.05.2021
    Flere med symptomer

    Hele besetningen blir testet. Narvik kommune ber Sjøfartsdirektoratet om å pålegge hele skipet karantene. Kommuneoverlege fører tilsyn med skipet og melder om at de fleste har symptomer på Covid-19. Det blir fraktet tanker med oksygen og annet medisinsk utstyr om bord.

  • 14.05.2021
    Britisk mutasjon

    Det bekreftes fra mikrobiolog ved UNN Tromsø at det mest sannsynlig er den britiske mutasjonen besetningen er smittet av.

  • 14.05.2021
    Innlegges ved UNN Narvik

    Ett besetningsmedlem legges inn ved UNN Narvik

  • 13.05.2021
    16 av 18 smittet

    Testsvarene viser at 16 av 18 er smittet av covid-19. inkludert avdøde.

  • 15.05.2021
    Ytterligere tre innlegges

    Tre personer fra skipet legges inn ved UNN Narvik. Skipet legges til kai, da også kapteinen blir innlagt.

  • 18.05.2021
    Karantenetid forelenges

    Karantenetiden på skipet forlenges etter at den siste personen, som har testet negativt nå tester positivt. Skipet kan forlate norsk farvann etter Sjøfartsdirektoratet har ført tilsyn på skipet. Dette skjer etter faren for smitte er over.

  • 18.05.2021
    Beslutter obduksjon

    Politiet trakk tilbake avgjørelsen om å obdusere avdøde, da de mener det ikke har skjedd noe kriminelt. Kommuneoverlegen velger likevel å få foretatt en obduksjon for å få bekreftet dødsårsak.

  • 20.05.2021
    Sjøfartsdirektoratet anmelder

    Sjøfartsdirektoratet har levert en politianmeldelse i forbindelse med smitte på malmbåt i Narvik. Det får NRK opplyst fra direktoratet torsdag formiddag. Bakgrunnen er at man tilsynelatende unnlot å rapportere om koronasykdom om bord på fartøyet.