Hopp til innhold

Kommunen ser seg nødt til å stenge turistmagneten i Lofoten

Verken arbeidet med å lage trapp eller advarselskilt stopper folk fra å bestige naturperlen. Nå frykter reiselivet for alvorlige ulykker i sommer.

Reinebringen i Moskenes

Den slående utsikten fra Reinebringen i Lofoten er noe kommunen fraråder frem til sherpatrappen er ferdig.

Foto: Sverre Hjørnevik

Allerede i 2016 startet arbeidet med å legge en trapp fra bunn til topp av det populære turistmålet Reinebringen i Moskenes i Lofoten for å trygge veien til toppen. Kommunen har allerede skiltet stien med fareskilt, men det ser ikke ut til å stoppe strømmen av fjellgåere.

– I deler av løypa ser vi tendenser til kraterdannelse fordi folk tråkker gjennom vegetasjonen når de går utenfor trappa, sier rådmann Per A. Sperstad i Moskenes kommune.

Kommunen har nylig bestilt skilter påskrevet «byggeplass og adgang forbudt».

Reinebringen omtales som direkte farlig for turgåere

Skiltene har ikke vært avskrekkende nok for de mange som ferdes i fjellet.

Foto: Karianne Steen

– Vi kommer også til å sette opp sperrebånd for å regulere trafikken mer hardhendt. De nye skiltene vil også settes opp så snart de er ferdigproduserte, sier rådmannen.

Frykter ulykker i sommer

– De jeg har snakket med frykter for arbeidet som allerede er gjort med stien. Folk går så tett inntil og ved stien at det blir skader, sier reiselivssjef i Destination Lofoten, Elisabeth Dreyer.

Elisabeth Dreyer i Destinasjon Lofoten

Reiselivssjef Elisabeth Dreyer i Destination Lofoten.

Foto: Tommy Andreassen

Området er sleipt og glatt, og enkelte går så langt som å si at det er direkte farlig å gå der, ifølge Dreyer.

– Det jeg synes er litt utfordrende er hvordan man skal håndheve forbudet, men jeg synes det er helt riktig av Moskenes å sette opp forbudsskilt. På et eller annet vis få tydeliggjort at det er utrygt å gå på Reinebringen slik som det er nå, sier hun.

Turen opp til Reinebringen er en risikoløype

Mange velger å ta seg opp den bratte turen til Reinebringen.

Foto: Karianne Steen

Viktig at kommunen tar ansvar

Hun trekker inn at det har skjedd ulykker på fjellet tidligere, noe de ønsker å unngå.

– Jeg er veldig glad for at Moskenes kommune tar ansvar og gjør sitt for at man kan få redusert antallet besøkende frem til Reinebringen er klar igjen.

– Det er litt fortvilende at besøksanlegg og aktivitetsleverandører er tydelige på at det er farlig å gå, men likevel ser vi at folk ikke bryr seg om advarslene, sier Dreyer.

I oktober 2015 omkom en 21 år gammel amerikansk fjellturist i en ulykke i Reinebringen. Han utgjør en av fire unge mennesker som har mistet livet i det etter hvert svært kjente fjellet i Lofoten de siste syv årene. Og i I januar måtte en amerikansk turist hentes ned i en redningsaksjon.

Her vinker den amerikanske turisten til redningsmannskapene

Her vinker den amerikanske turisten til redningsmannskapene.

Søker finansiering

1,2 millioner av de totale 5 millionene prosjektet koster, er allerede finansiert. Kommunen mangler fremdeles penger og de håper nå at folk vil være med å bidra til å gjøre den utsatte stien tryggere.

Rådmann i Moskenes Per A. Sperstad

Rådmann i Moskenes kommune, Per A. Sperstad.

Foto: Tommy Johansen

– Vi er avhengige av større bidrag for å komme i mål. vi må nok nærmere 5 millioner for at alt skal bli fullført og sikret. Til slutt vil vi ha en trapp som går fra bunn til topp, sier han.

Sosiale medier gir turister i tusentall

Årlig går tusenvis opp det populære fjellet. I juli for to år siden trosset over 4000 mennesker advarslene om å bestige fjellet. Tidligere Mye skyldes sosiale medier, skal vi tro rådmannen i Moskenes kommune.

– Vi vet at de som er ivrige for å ta bilder gjerne går opp uansett. Det er en turistmagnet, og vi vil gjerne legge til rette for at det skal være trygt å gå der, sier Sperstad.

Når kan dere åpne for trafikk igjen på Reinebringen?

– Det vil bli når trappen står ferdig.