NRK Meny
Normal

Statsadvokaten i Nordland: – Kniven var millimeter unna hjertet

En østeuropeisk mann er i Lofoten tingrett dømt til fengsel i åtte år og tre måneder for drapsforsøk på en kvinne i 30-årene i Svolvær i oktober 2015.

Statsadvokat Thor Erik Høiskar i Nordland, sittende foran en lovbok

Statsadvokat Thor Erik Høiskar i Nordland beskriver dette som en svært alvorlig sak.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

– Dette kunne fort blitt en drapssak. Vi snakker om få millimeter. Kniven hadde gått gjennom hjerteposen og skrapt inntil hjertet. Hadde kniven gått inn i hjertet, så hadde hun dødd umiddelbart, sier statsadvokat Thor Erik Høiskar til NRK.

Hendelsen skjedde i fjor høst. Ifølge dommen ble kvinnen knivstukket i brystet en rekke ganger, og deretter sparket i hodet mens hun lå bevisstløs ute på gaten.

Høiskar beskriver det hele som en svært alvorlig sak. Han forteller at kniven også passerte to årer med millimeters avstand, og at hvis disse hadde blitt truffet, hadde kvinnen trolig omkommet.

Knivstikk svolvær

I oktober for snart et år siden måtte politiet rykke ut til en adresse i Svolvær. Der fant de en hardt skadd kvinne i 30-årene som hadde blitt angrepet i sin egen leilighet.

Uenig om samværet til felles sønn

Saken har utgangspunkt i en konflikt om samvær med den felles sønnen til tiltalte og den fornærmede, begge fra Øst-Europa.

I tiden før hendelsen hadde paret vært uenig om samværet, og mannen kom til Svolvær, hvor den fornærmede bodde, for å være sammen med sønnen.

Han kom da med krav å få ta med seg sønnen til hjemlandet, noe kvinnen sa ja til dersom hun hadde sikkerhet i form av dokumentasjon på at tiltalte ville bringe sønnen tilbake til Norge igjen. Den tiltalte ville også snakke om forholdet deres, som var avsluttet, noe fornærmede motsatte seg.

Dagen hvor drapsforsøket fant sted befant tiltalte og fornærmede seg i fornærmedes bolig i Svolvær.

Ble knivstukket ni ganger

Slik legger retten til grunn at angrepet skjedde:

  • Mens fornærmede satt i sofaen tok tiltalte så tak i håret hennes og slo henne to ganger i hodet med knyttet hånd.
  • Da fornærmede åpnet øynene så hun at tiltalte sto foran henne med en kjøkkenkniv med 15 centimeter langt knivblad.
  • Tiltalte begynte å stikke henne med denne kniven. Fornærmede forsøkte å vri seg unna, men tiltalte stakk fra forskjellige vinkler. Retten legger til grunn av kvinnen ble stukket totalt ni ganger.

«I will kill her»

Kvinnen klarte etter angrepet å komme seg ut på gaten og ringte datteren for å be henne ringe til politiet. Den tiltalte mannen fulgte etter og ifølge vitner sparket han kvinnen i hodet flere ganger. Dette mener aktor Thor Erik Høiskar var skjerpende.

Like før han ble pågrepet av politiet, ropte mannen: «I will kill her. She has taken my boy and must die».

I retten erkjente han å ha angrepet kvinnen, men han erkjente ikke straffskyld. I dommen står det at mannen begrunnet angrepet med at det fornærmede hadde gjort mot han – å ta sønnen fra han – etter retten fra hjemlandet er det samme som kidnapping og derfor like alvorlig som de handlinger tiltalte har utført mot fornærmede.

Fornøyd med dommen

Retten var imidlertid ikke i tvil og dømte mannen til åtte år og tre måneder fengsel, i tråd med påstanden fra aktor Thor Erik Høiskar. Mannen må også betale kvinnen 250.000 kroner i oppreisning.

– Dette er en grundig dom, hvor det også er en gjennomgang av rettspraksis på området. Påtalemyndigheten føler saken ble godt behandlet i tingretten, sier Høiskar.

  • NRK har mandag ettermiddag forsøkt å få en kommentar fra mannens forsvarer, foreløpig uten hell.