NRK Meny
Normal

Kina innfører nye restriksjoner på import av norsk laks

Kina innfører nye restriksjoner på import av hel laks fra Sør-Trøndelag, Nordland og Troms. Importen stanses fra førstkommende mandag. – Uforståelig, sier Norges Sjømatråd.

Oppdrettslaks

Kina varsler også at de vil øke testingen for ILA virus i fisk som importeres fra Norge.

Foto: Skibstad, Kent / NTB scanpix

For laks fra andre fylker i Norge krever kinesiske myndigheter garantier i norske eksportattester på at fisken er fri for pankreas sykdom (PD) og virus som kan forårsake sykdommen infeksiøs lakseanemi (ILA), opplyser Mattilsynet. Dette kravet vil gjelde fra 18. april.

Trond Davidsen

Disse restriksjonene vil få konsekvenser for flere enkeltbedrifter i Nordland, Troms og Nord-Trøndelag som eksporterer til Kina, sier Trond Davidsen i FHL.

Foto: Erlend Aas / SCANPIX

– Importforbudet vil få konsekvenser for flere enkeltbedrifter i Nordland, Troms og Trøndelag som eksporterer til Kina. Men ingen av disse bedriftene eksporterer bare til Kina, sier direktør Trond Davidsen i Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening (FHL) til NRK.

Han mener at saken må håndteres av UD og Mattilsynet.

– Vi mener det ikke er noe galt med produktene. Dette er for så vidt ikke noen ny sak. De norske produsentene tilfredsstiller de fastsatte kravene og forskriftene som styrer lakseoppdretten. Disse reglene er laget i overensstemmelse med internasjonale standarder, også dyrehelsestandarden som kinesiske myndigheter mener er brutt. Kineserne krever garantier på at norsk fisk er fri for sykdommen PD og fri for virus som kan utløse infeksiøs lakseanemi (ILA).

Siden 2010 har norsk eksport av laks til Kina sunket kraftig. I 2014 eksporterte Norge sjømat til Kina for 3,7 milliarder kroner. Blant de selskapene som eksporterer til Kina er Nova Sea, Lerøy, Cermaq, Salmar, Marine Harvest og Nordlaks.

Kinesisk fortolkning

Ifølge FHL dreier denne konflikten seg om en kinesisk fortolkning av gjeldende regelverk for eksport.

– Kineserne har ingen god dokumentasjon på at det skal være gjort funn av ILA-virus i disse fylkene. Og selv om det er funnet virus, betyr ikke det at det er registrert syk fisk, sier Davidsen.

Kina varsler også at de vil øke testingen for ILA virus i fisk som importeres fra Norge.

Sjømatrådet: – Uforståelig

De nye restriksjonene vil kunne sette en stopper for deler av eksporten av norsk laks til Kina. I 2014 stod de tre fylkene Sør-Trøndelag, Nordland og Troms for om lag en femtedel av eksporten.

– Dette kom helt overraskende på oss. Så vidt meg bekjent har det ikke gått noen rykter om dette i forkant, sier kommunikasjonsdirektør Geir Bakkevoll i Norges Sjømatråd til NRK.

Han har ingen grunn til å spekulere i om det kan ligge politiske motiv bak restriksjonene.

– Som sagt, dette kom som lyn fra klar himmel. Slike restriksjoner er helt ubegrunnet, sier Bakkevoll, som har informert lakseeksportører i de tre fylkene nå i ettermiddag.

Ingen fare for smitte

Diskusjonene om ILA har foregått over lengre tid fordi Kina mener at Norge ikke følger de internasjonale dyrehelsestandardene for handel som er laget av Verdens Dyrehelseorganisasjon (OIE).

De mener derfor at fiskeprodukter fra Norge kan være farlig for laksefisk i Kina. Mattilsynet har ved flere anledninger sendt dokumentasjon til kinesiske myndigheter som viser at vi oppfyller disse kravene. Vi mener at det ikke er fare for å smitte kinesisk laksefisk med ILA- virus fordi fiskeproduktene fra Norge går direkte til konsum.

– ILA-viruset er ikke farlig for mennesker, og smittet fisk går uansett ikke til konsum overhodet, sier Bakkevoll.

Mattilsynet utsteder inntil videre eksportattester for laks på vanlig måte.

Selskap som eksporterer laks kan ta kontakt med sitt lokale Mattilsynskontor for praktisk veiledning.