Hopp til innhold

Laksenæringen finner andre markeder

Etter en måned med stopp i russisk import av norsk laks, viser det seg at næringen greier å finne andre markeder.

Norsk laks

Grunnen til at det går greit for den norske laksenæringen på tross av importforbudet i Russland, mener lakseanalytiker er at det ikke er overproduksjon av laks på verdensbasis.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

SJØMATDAGENE SJØMATDAGENE

Lakseanalytiker Ragnar Nystøyl sier at det går bra med norsk laksenæring fordi det ikke er overproduksjon av laks i verden.

Foto: Herskedal, Kjell / NTB scanpix

Selv om Russland har vært det største og viktigste eksportmarkedet for norsk sjømat, mener lakseanalytiker Ragnar Nystøyl i Kontali Analyse at næringen har funnet gode løsninger etter at Russland i august stanset importen av blant annet laks fra Norge.

– Selv om det er alvorlig for de aktørene som jobber med dette hver dag, så er dette noe som næringen vil komme rundt på en god måte, sier han.

I fjor eksporterte Norge laks verdt 4,2 milliarder kroner til Russland. Eksporten av norsk laks til Russland økte med 19 prosent i juli i år sammenlignet med samme måned i fjor.

Grunnen til at det nå går greit, selv om det store russiske markedet ble borte over natten, er at det ikke er noe overproduksjon av laks i verden. Det Russland nå ikke kjøper i Norge, kjøper de i Chile eller fra Færøyene, mener analytikeren.

Dermed åpnes nye markeder for den norske laksen.

– Asiatiske marked, som Japan, vil dermed bli viktigere for norsk laks. Det samme vil USA-markedet hvor Chile har en sterk posisjon, sier Nystøyl.

– Kina er et usikkert marked

Kina, som nylig bestemt e at hel fersk norsk laks skal boikottes, har også stor etterspørsel etter norsk laks, selv om det er et usikkert marked.

– Det er ikke veldig overraskende at det kommer nye ting fra Kina. En ting som er sikkert er at det ikke er mangel på etterspørsel i det kinesiske markedet som skaper denne problematikken, sier Nystøyl.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL