Her reiser hun hjem til Røst

Kari Ann Volden og tvillingene er endelig hjemme i Røst kommune. – Det kjennes veldig godt med fred og ro, sier hun.

Kari Ann Volden på Røst

PÅ VEI HJEM: Kari Ann Volden kan endelig se hjemkommunen Røst fra båten på vei fra Bodø fredag ettermiddag.

Foto: Lars Petter Kalkenberg / NRK

Kari Ann Volden drar hjem til Røst

Tvillingene Mikael og Adrian på båten.

Foto: Lars Petter Kalkenberg / NRK

I ettermiddag tok Kari Ann Volden og tvillingene fatt på siste etappe av hjemreisen. 15 måneder etter de to guttene ble født av en surrogatmor i India.

Like før påske ga norske myndigheter grønt lys og tvillingene fikk norske pass. For Kari Ann Volden er det godt å komme til hjemkommunen ytterst i Lofoten.

– Jeg gleder meg til få fred og ro og å være ute med ungene, sier Volden.

Volden har søkt om å bli hjelpeverge til ungene, men har ennå ikke fått svar på søknaden.

– Den er nettopp sendt, og jeg vet ikke hvor lang tid det kommer til å ta. Jeg er jo den eneste omsorgspersonen de har, så jeg håper det går bra, sier hun.

Over ett år i India

Det var 15. april at UDI ga klarsignal om at Volden og tvillingene fikk komme hjem til Norge.

Kari Ann Volden har siden januar 2010 oppholdt seg i India med sine surrogatfødte tvillinger Mikael og Adrian, som har blitt nektet innreise i Norge. Barna var statsløse, og norske myndigheter har nektet å gi dem pass og personnummer.

Fikk barn ved hjelp av donorer

Video ba531e8f-173c-4b28-880b-e40529805995.png

LANDET I BODØ: 1. påskedag landet Kari Ann Volden og tvillingene på Bodø lufthavn.

Kari Ann Volden fikk tvillinger i januar 2010 ved hjelp av både eggdonor og sæddonor. Ifølge norsk lov er det kun kvinnen som føder, som kan være mor. Morskap kan bare overføres ved adopsjon.

Dermed startet en lang prosess med å skaffe barna pass og identitestpapirer. I fjor høst fikk hun et endelig avslag på søknaden om å adoptere de to guttene.

Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet begrunnet avgjørelsen med at internasjonale konvensjoner og norsk lov skal hindre kjøp og salg av barn, samt at denne saken ikke oppfyller vilkårene for å være en adopsjonssak.

Stort engasjement

Arnfinn Ellingsen tar imot Volden med kake

Ordfører i Røst kommune, Arnfinn Ellingsen, tar imot Volden og tvillingene med kake.

Foto: Lars Petter Kalkenberg / NRK

Svært mange engasjerte seg sterkt for at Volden-saken skulle få en lykkelig slutt. Flere stortingspolitikere, Røst-ordfører Arnfinn Ellingsen, visesanger Halvdan Sivertsen, biskop Tor B. Jørgensen i Sør-Hålogaland bispedømme har krevd at norske myndigheter skulle snu i den betente saken.

I tillegg har det folkelige engasjementet vært stort. På Facebook og i lokalmiljøet har det vært innsamlingsaksjoner som har sikret Volden og barna penger til det ufrivillige oppholdet i India.

Første i sitt slag

I Bodø startet Turid Høyersten Holm og flere andre bestemødre en egen innsamlingsaksjon til fordel for Volden og barna. Pengene går til livsopphold, advokathjelp og betjening av huslån.

Saken er den første i sitt slag i Norge. Den gjeldende adopsjonsloven har ikke regler som direkte regulerer saker om surrogati av denne typen.

I hele 2010 ble det registrert 17 norske barn som ble født ved hjelp av surrogati ved den norske ambassaden i New Delhi, mens det hittil i år er blitt født ett norsk surrogatbarn hver uke, skriver det nye samfunnsmagasinet Plot.