Hopp til innhold

Sykehuset er fortsatt usikre på om de vil ta i mot 300.000 kroner som kreftsyke Karen har samlet inn

Karen Hagland har samlet inn 300.000 kroner slik at hun og andre kreftsyke skal få kjølehette-behandling på lokalsykehuset. Helse Nord har tidligere sagt at det ikke foreligger noen planer om å ta i bruk tilbudet i Nord-Norge, men kanskje er det håp likevel.

Karen Hagland fra Mo i Rana.

Karen Hagland i Mo i Rana like etter hun startet kreftbehandlingen i 2017.

Foto: Benjamin Fredriksen / NRK

– Jeg synes ikke det her er en verdig behandling av en pasient som tilhører Helgelandssykehuset.

Det er ikke første gang Karen Hagland fra Mo i Rana må ha nye og lange runder med cellegift. Sist gang mista hun håret, og det vil hun ikke oppleve en gang til.

Når NRK snakker med den kreftsyke 49-åringen sitter hun med ei kjølehette over hodet på Ullevål sykehus.

Behandling med kjølehette er en metode som brukes for å forebygge eller redusere hårtap ved cellegiftbehandling.

– Det er litt kaldt på hodet, som om man sitter uten lue utendørs. Men det er ei veldig human behandling å få. Det som gjør meg veldig frustrert og sliten, er at jeg bruker all tida mi på hotell og flyplasser for tiden. Det er ikke selve behandlinga som sliter meg ut, sier hun.

Karen Hagland får kreftbehandling i kjølehette

Karen Hagland får cellegiftbehandling med kjølehette på hodet. Hun vil ikke oppleve å miste håret igjen.

Foto: Privat

Samlet inn penger – sykehuset har ikke tatt de imot

Siden oktober har hun venta på å få behandlingen hun ønsker på lokalsykehuset i Mo i Rana.

I mellomtiden samlet hun inn 300.000 kroner til sykehuset, som er mer enn nok til å kunne skaffe ei kjølehette.

Helgelandssykehuset har tidligere uttrykt forståelse for at det er ei stor belastning å reise den lange veien til Oslo for behandlingen. Likevel har de foreløpig ikke sagt ja til å ta imot pengene hun har samla inn.

– Helgelandssykehuset kommer til å ta en beslutning i løpet av neste uke angående spørsmålet om vi skal tilby kjølehette til pasienter, skriver kommunikasjonssjef i Helgelandssykehuset Tore Bratt til NRK i en e-post.

Få kjølehetter i nord

Heller ikke Nordlandssykehuset i Bodø, der mange pasienter fra hele fylket starter si kreftbehandling, har kjølehette. De hadde det tidligere, men siden da har det kommet mer moderne kjølehetter som fungerer mye bedre enn de gamle.

Ifølge informasjonssjef Randi Angelsen er det foreløpig ingen planer for innkjøp av kjølehetter i Bodø.

Harstad er det eneste sykehuset i Nord-Norge som i dag tilbyr kjølehette til kreftpasienter.

– De har svært gode erfaringer og mange pasienter ønsker tilbudet, har kreftsykepleier Gerd Luneborg sagt til NRK.

– Handler om livskvalitet

NRK har tidligere fortalt om innsamlingsaksjonen til Karen Hagland. Kreftforeninga har også engasjert seg for å sikre et bedre tilbud også i nord.

– Vi mener det bør være et tilbud om kjølehette uavhengig av hvor man bor i landet. Vi ser at det har en stor verdi for dem som bruker det, sier distriktssjef Brage Larsen Sollund i Kreftforeningen.

Distriktssjef Brage Larsen Sollund i Kreftforeninga.

Brage Larsen Sollund mener de geografiske avstandene er et godt argument for at det bør finnes et tilbud flere steder i nord enn i Harstad.

Foto: Marius Fiskum / Marius Fiskum

Men enda viktigere handler det om livskvalitet, påpeker han.

– Håret er en del av identiteten og selvfølelsen din. Kreftpasienter bør slippe å bruke tid på å reise til Oslo. Den tiden bør de heller få bruke med dem man er glad i, sier distriktssjefen.

Får støtte fra kreftleger

Faggruppen Norsk Bryst Cancer Forening, som består av noen av landets fremste leger innen brystkreftbehandling, mener også flere sykehus bør tilby behandling med kjølehette.

Leder i foreningen Bjørn Naume, som er overlege ved Oslo universitetssykehus, sier at de likevel ikke anbefaler behandlingen til pasienter som skal bli helt kreftfrie.

– Ved behandling av små ansamlinger av kreft som kan være til stede i kroppen etter et kirurgisk inngrep, så ønsker vi å nå hele kroppen på samme måte. Det er grunnlaget for å si at nedkjøling av deler av kroppen ikke er det vi primært anbefaler.

Foreningen er imidlertid positiv til bruk av kjølehette i tilfeller der cellegift brukes til å holde kreftsykdommen i sjakk.

Overlege Bjørn Naume

Overlege Bjørn Naume leder arbeidsutvalget i Norsk Bryst Cancer Forening. Han mener flere sykehus bør tilby kjølehette til sine pasienter.

Foto: Ola S. Hana

– Vi har ingen problemer med å akseptere bruk for pasienter som har brystkreft med spredning til andre organer, som får da cellegift i en annen hensikt, nemlig å holde sykdommen under kontroll eller å hindre symptomer.

– Bør alle sykehus ha dette tilbudet?

– Ja, på det grunnlaget jeg nevner så syntes jeg det er noe man bør ha et tilbud om ja.

Vil ha mer tid med barna

Helt siden oktober har Karen Hagland ventet på telefonen fra lokalsykehuset. Denne uken får hun det endelige svaret.

– Jeg venter nå på en positiv telefon som sier at nå kan du slippe å reise, for nå har vi fått kjølehetter på Mo. Da kommer jeg til å juble, og jeg har noen barn hjemme som jeg tror kommer til å bli veldig glade hvis de får se mammaen sin litt mer, sier hun.