Hopp til innhold

90 ansatte kan bli tatt ut i barnehagestreik

Det kan gå mot barnehagestreik. I dag starter meklingen mellom de ansatte i Nordlandia-barnehagene og arbeidsgiverforeningen Spekter.

FÖRSKOLA

På landsbasis blir 90 medlemmer i Utdanningsforbundet tatt ut i streik, dersom meklingen ikke når fram. Det betyr flere stengte barnehager.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Når partene i dag setter seg ned ved forhandlingsbordet, handler det først og fremst om uenighet omkring fremtidens pensjonsordninger, ifølge Utdanningsforbundet.

– Vi frykter arbeidgiver ene og alene skal styre over pensjonen til de ansatte, sier Maria Dønnestad, som er kontaktperson for barnehage i Utdanningsforbundet i Nordland.

90 medlemmer kan bli tatt ut i streik

Hvis ikke partene kommer til enighet i løpet av fredag, går i første omgang ansatte i tre av Nordlandias 14 barnehager i fylket ut i streik. På landsbasis blir 90 medlemmer i Utdanningsforbundet tatt ut i streik, dersom meklingen ikke når fram.

– Spekter ønsker at pensjonen ikke skal være tariffestet og at arbeidsgiver skal kunne bestemme hvordan pensjon de ansatte skal ha. Det synes ikke vi er greit. De ansatte må ha forhandlingsrett, ettersom pensjonsavtalen er en del av lønnen, sier Dønnestad.

– Står ved et veiskille

Hun sier at pensjon har blitt stadig viktigere for de ansatte.

– Vi står ved et veiskille. Det har vært flere runder der pensjonsordningen har vært tema og vi ønsker å få avklart en gang for alle hvorvidt vi har forhandlingsrett eller ikke.

Arbeidsgiverforeningen Spekter ønsker ikke på stille til intervju, men henviser til en pressemelding hvor de sier at flere av medlemsbedriftene har ønsket å bli enige om en prosess for å komme over til en annen pensjonsordning, og at det for noen er nødvendig for å legge til rette for fortsatt lønnsom og bærekraftig drift.

– Ser frem til en konstruktiv mekling

Norlandia bekrefter at de har mottatt et streikevarsel, og at sier de nå kommer til å gå gjennom for å finne ut hvilke konsekvenser en eventuell streik vil få for deres barnehager.

– Videre ser vi frem til en konstruktiv mekling og håper vi finner frem til en løsning som gjør at det ikke blir streik, sier divisjonsdirektør Kristin Voldsnes i Norlandia Barnehagene.