Julekrig i Narvik

En liten spøk mellom to naboer i begynnelsen av desember, utviklet seg til en førjulsstrid med nærmest amerikanske tilstander.

Naborivalisering i Narvik førte til julepyntkrig. Til venstre ser vi det som ble vinnerhuset på et t

Naborivalisering i Narvik førte til julepyntkrig. Til venstre ser vi det som ble vinnerhuset på et tidlig tidspunkt i konkurransen, til høyre har vi andreplassen.

Foto: Guttorm Verpelstad/Marius Hansen Wold

Naboenes julerivalisering tok av og nådde stadig nye høyder. Da avisa Fremover snappet opp saken arrangerte avisa en konkurranse hvor folk kunne stemme på hvem de synes var best.

– Det startet med at jeg kjøpte en liten lyslenke og hadde rundt døra. Jeg har en god nabo et par hus nedenfor, og la ut et bilde på Facebook hvor jeg kommenterte at det så litt stusselig ut nede hos han. Og så ballet det bare på seg, sier Marius Wold, som bor i Frydenlundgata i Narvik.

Marius Wold, som måtte nøye seg med en knepen andreplass, forteller at de ikke forstod hvordan det kom til

– Det ble en nabokrig som gikk over stokk og stein, og jeg hadde ikke forventet en slik respons. Det gikk fra 120 små pærer til det som i dag er mellom syv- og åtte tusen. Herunder 300 meter lysslange, en svært oppblåsbar snømann på nesten fem meter og et stort lyssatt juletre i hagen.

– Enorm respons

Kamphanene i Narvik er ferdig med striden for denne gang, men har allerede begynt å forberede seg

Guttorm Verpelstad (t.v.) og Marius Hansen Wold har begravd stridsøksen for 2013, men forbereder seg allerede på neste års julestrid.

Foto: privat

De ble overrasket over hvor mye samfunnet rundt dem ble revet med av julepyntrivaliseringen.

– Responsen var enorm, og vi har hatt mye trafikk i gata her med folk som ville komme og se. Det har nesten blitt som en julekalender, fordi folk har nesten daglig kommet innom for å få med seg utviklinga.

Avstemningen ble avsluttet i går, og da hadde naboen vunnet knepent.

– Det var for så vidt helt greit. Han har to barn som har levd og åndet for dette, og som ofret adventskalenderen fordi alt skulle gå til lys, fortsetter den ivrige juledekoratøren.

Bergenser vant i Narvik

Vinneren Guttorm Verpelstad har bodd i Narvik siden -93, men kommer opprinnelig fra Bergen.

– En bergenser er jo fra gammelt av en nordlending som har vært på fisketur, men ikke giddet å ro hjem. Vi bergensere og nordlendingene har veldig lik humor, sier han.

Han forteller at julekrigen har kostet mer enn planlagt, men at det har vært vel verdt det.

– Jeg sprengte budsjettet mitt den første uka. Jeg skulle stoppe på 4000, men det ble det ikke noe av, sier han.

Familien Verpelstad satte seg ned og hadde familieråd, og bestemte seg for å satse alt på å vinne julekrigen.

– Jeg er småbarnspappa, og måtte høre med familien. Men ungene var helt klare, de synes dette var mye morsommere enn julekalender, sier han.

– Visste ikke hva vi ga oss ut på

Dette var den spede begynnelsen på den reneste julekrigen i Narvik

Dette var den spede begynnelsen på den reneste julekrigen i Narvik.

Foto: Marius Hansen Wold

Verpelstad forteller at det avgjørende for seieren har vært gjennomførelsen.

– Naboen har nok brukt litt mer penger enn meg, men han har ikke greid å plassere lysene rett. Det utslagsgivende har nok vært taket, det var der jeg vant, forteller han.

– Det må jo være lys for et femsifret beløp her?

– Jada, det er det. Vi kom ut i et marked vi ikke hadde greie på, og kjøpte til å begynne med alt mulig, lys som blinket forskjellig og slikt. Etterhvert fant vi ut at kvalitet er viktigere enn kvantitet, og satset på det. Vi har allerede fått oss kinakatalog, så vi får se hvordan det blir neste år, sier Verpelstad.

– Har dere ofret julematen og pakkene for denne seieren?

– Neida, vi hadde ribbe som seg hør og bør og ungene har fått store pakker. De sitter og leker med lego nå, slik alle andre unger gjør første juledag, forteller han.

– Litt barnslig

Marius Wold jobber til daglig på utestedet Kafferiet i Narvik, og blir 28 år i januar. Han medgir at han er litt barnslig, og at han har brukt nesten all fritid på prosjektet gjennom adventstiden.

– Men jeg har fått en del hjelp fra kompiser. Jeg har ikke lappen selv, og har vært avhengig av å få skyss for å få kjøpt flere julelys. Især på Facebook har responsen vært enorm, med veldig mange «likes».

– Det må ha kostet en del i strøm?

– Det meste er LED, og det bruker ikke så mye strøm. Men etter konkurransen som Fremover arrangerte, som kom sjefen i det lokale kraftselskapet innom og meddelte at de dekket strømforbruket i hele desember. Så det kommer svært godt med, ler Wold.

Og for de som fortsatt vil se juledekorasjonene, lover Wold at de blir stående en god stund til.

– Det blir ikke tatt ned før 13. dag jul, avslutter han.