Hopp til innhold

– Businesstrafikken har sett sine beste dager

Eksperter mener jobbreisingens storhetstid langt på vei er over – også etter koronakrisen.

Norwegian-fly på Ålesund lufthamn Vigra.

Koronakrisen har tvunget oss inn i en digitalisert hverdag på jobb, og dette er det ikke nødvendigvis slik at vi kommer til å gi slipp på med det første. – Jeg tror nok mange nå ser at det fungerer godt å ta møtene digitalt, på Skype eller Teams. Så jeg tror businesstrafikken har sett sine beste dager, sier professor.

Foto: Tore Ellingseter / NRK

Vi reiser mindre på grunn av koronaepidemien.

Dette setter ikke bare en stopper for charterturistene til Gran Canaria, eller globetrotterne som vil reise jorda rundt. Det har også satt en foreløpig stopper for jobbrelaterte reiser.

For mange av oss er det kanskje plutselig blitt mer vanlig å se sjefen i ullgenser i stua, enn med skjorta på enden av møtebordet.

Vi har blitt tvunget inn i en digitalisert hverdag på jobb, og dette er det ikke nødvendigvis slik at vi kommer til å gi slipp på med det første.

– Jeg tror nok mange nå ser at det fungerer godt å ta møtene digitalt, på Skype eller Teams. Så jeg tror businesstrafikken har sett sine beste dager.

Det sier professor i transportøkonomi ved Handelshøyskolen Nord Universitet, Gisle Solvoll.

Øker folks vilje til ny teknologi

Det første formannskapsmøte i Ålesund kommune på Skype.

Slik har vi blitt vant til å ha møte. Her avvikles et formannskapsmøte i Alesund på Skype.

Foto: Ålesund kommune

Teknologiekspert Torgeir Waterhouse deler langt på vei denne spådommen, selv om han tror at jobbreiser fortsatt kommer til å bestå. Men de korte blir erstattet.

– De reisene hvor man før krysset hele Norge for en times møte kommer nok til å bli erstattet av video, og vi kommer trolig også til å bruke video på nye områder enn før korona, sier ham.

DELTA: - Det viktige poenget er at man skal være til stedet. Skal du ha utbytte av et studie, så er det ganske opplagt at du trenger å delta, sier Torgeir Andrew Waterhouse.

ØKT SELVTILLIT: Teknologiekspert Torgeir Waterhouse sier at folk har fått mye mer digital selvtillit under koronakrisen.

Foto: PRESSEARKIV

Ting som ellers hadde tatt 10-15 år å utvikle skjer nå på noen uker.

Han nevner workshops på video og video som erstatning for en telefonsamtale som eksempler.

I tillegg så har folk fått mer digital selvtillit.

– Folk opplever at det faktisk går an å begi seg ut på digitale verktøy man ikke har brukt før, og dette påvirker folks vilje til å prøve ut ny teknologi, ser Waterhouse

Og det at dette kom brått på gjør at man får øvd seg på veldig kompromert tid, sier han.

– Dette gjør oss bedre rustet oss for en digital framtid.

Har blitt mer effektive

HR-sjef, Stian Sørensen i Dips

– Vi opplever at vi er mer effektive når vi avholder møter på Skype, sier HR-sjef Stian Sørensen i Dips.

Foto: Andreas Nilsen Trygstad / NRK

Dips leverer blant annet IT-tjenester til sykehus i Norge, og har 315 ansatte. Bedriften hadde 25 reiser i uka før koronakrisen kom og endret alt.

– Vi opplever at det å jobbe sammen blir bedre når vi er sammen. Nå må vi gjøre dette på video i stedet, sier HR-sjef Stian Sørensen.

Sørensen sier at selv om det å møtes fortsatt er den beste samarbeidsformen, så ser han at de er blitt mer effektive i møtene.

Rett og slett fordi det mellommenneskelige er blitt mer borte og vi vil helst ikke sitte så lenge i videomøter.

Og mye av mennesklig kommunikasjon handler jo om kroppsspråk.

– Man fanger ikke opp det som skjer i mimikk og kroppspråk, og som jo er en viktig del av en samtale, sier han.

Sørensen tror disse dagene har vært en vekker for Dips internt, og at det kommer til å bli mye mindre jobbreising etter koronakrisa.

– Det tror jeg kollegaene mine setter pris på fordi de får mer tid hjemme, sier han. Likevel merker han godt at folk savner sine kollegaer når de sitter på hjemmekontor.