NRK Meny
Normal

Må sikre hurtigruta

Det er verdens vakreste sjøreise, men også et historisk bindeledd langs kysten. Jan Sahl mener det haster med å sikre hurtigrutas fremtid.

Jan Sahl

KrF-politikeren fra Gravdal i Lofoten engasjerer seg sterkt i petroleumssaka og hurtigrutas skjebne.

Foto: Knut Eirik Olsen / NRK

– Vi må sikre Hurtigrutas seilings- og anløpsmønster, sier KrF-mannen fra Lofoten.

Hurtigruten har de siste årene gått med store underskudd og fremtiden for den gamle ruten er usikker. Sahl mener derfor at staten må ta et større ansvar for å sikre den.

Men det er mye som må gjøres med samferdselen i Nordland, understreker han.

– Vi må få fullgod standard med gul stripe på hele E6 gjennom fylket, automatisering av Nordlandsbanen og påsetting av nytt togmateriell, nye gassferger til flere fergestrekninger, sier KrF-representanten.

Petroleumsfrie soner

Som andre politikere deltar Jan Sahl sterkt i debatten om leting og utvinning av olje og gass utenfor Lofoten og Vesterålen.

– Stortinget bør innføre petroleumsfrie soner i de mest sårbare områdene utenfor Lofoten og Vesterålen. Her har fisken forkjørsrett, sier han.

Mer satsing på primærnæring

Jan Sahl er lærer av profesjon. Men han observeres ofte langs vannkanten med fiskestang. Selv om han selv ikke er yrkesfisker, står det likevel sentralt i hans politiske hverdag.

- Det er viktig å styrke primærnæringene landbruk og fiske, og legge til rette for større ringvirkninger på land knyttet til utvinning og verdiskapning av både fiske- og petroleumsressurser, mener Sahl.

Kristent preg på politikken

Læreren har også jobbet som kateket. Hans kristne grunnsyn var avgjørende for sitt politiske ståsted.

– Jeg er er en verdiorientert politiker og valgte KrF hvor det kristne menneskesynet preger politikken og forplikter til en radikal omsorg for våre medmennesker og en rettferdig fordeling av verdens ressurser, sier han.

Sahl tar utgangspunkt i KrFs politikk for hvem han ser for seg som politiske venner på Stortinget de neste fire årene.

Jeg vil helst samarbeide med sentrumspartiene, men foran dette valget har vi lansert en trepartiregjering av Venstre, Kristelig Folkeparti og Høyre, sier Sahl.

Som KrF-mann synes Sahl det er vanskelig å samarbeide med parti som Sv og FrP.

Send epost til Jan Sahl

Jan Sahls blogg

Jan Sahl på Facebook

KRFs nettsider