Hopp til innhold

Jager Terratrollet

Hattfjelldal kommune føler de aldri blir kvitt Terra-stempelet. Nå skal de forsøke å forbedre kommunens omdømme.

Asgeir Almaas og Mr. Terra

Ordfører Asgeir Almås i Hattfjelldal vil kvitte seg med Terraspøkelset og heller se fremover. Her lager Hattfjelldal-ordføreren et Terratroll av en trestubbe.

Foto: Øystein Nygård / NRK

– Vi er møkk lei alle Terra-spørsmålene som dukker opp uansett hvor i verden vi er. Så snart folk får vite at vi er fra Hattfjelldal så kommer spørsmålene. 'Hvordan går det med denne Terra-saken da?'.

– Vi føler at vi aldri kommer skikkelig i gang. Vi er en kommune med mye positivt i. Dessuten har vi en fantastisk bedrift her. Nemlig hjørnesteinsbedriften Arbor. Men alt skal liksom dreie seg om Terra, det håper vi det blir slutt på, sier rådmann Bent Øverby.

Vil bli husket for annet enn Terra

Men både han og ordfører, Asgeir Almås, er klar over at de har en lang vei å gå før kommunen skal bli kvitt Terra-navnet.

– Det vil ta tid å gjenreise kommunens gode navn og rykte, men vi må komme i gang, sier Almås som vet det vil bli en lang kamp. Det er bare en kamp vi er nødt til å ta, fortsetter Øverby.

De siste dagene har Hattfjelldal kommune fått hjelp av Kommunaldepartementet for å forbedre sitt omdømme.

– De har lovet oss å være her under hele prosessen og hjelpe oss så godt de kan. De vil bli en viktig støttespiller. Vi må bare ha et skikkelig fokus og jobbe knallhardt med å legge stein for stein, mener Øverby.

Folk skyr kommunen

Hele kommunen virker å være med på jobben. Folk vil legge bak seg den vanskelige tiden da alle kameralinser var rettet mot Hattfjelldal og journalistene kun var interessert i å snakke om Terraskandalen.

– Jeg tenkte nok det var noe med Terra, når vi så NRK-kameraet. Nå må dere slutte med dette. Det er vondt å tenke på at så mye penger er brukt på Terra, men vi har begynt å se framover. Nå kan dere journalister gjøre det samme. Hjelp oss istedenfor og gang på gang bringe dette på banen. Det gjør bare vondt verre, mener hattfjelldalingen Rolf Hansen.

– Noe av det verste er at vi ikke klarer å rekruttere spisskompetanse til bygda. Folk tror vi er blakke som kirkerotter, riktignok er det trangt, men vi har da til lønningene, smiler Øverby som håper å ha en klar strategi klar for kommunen i løpet av kort tid.

Hattfjelldal var en av åtte kommuner som investerte i amerikanske verdipapirer som viste seg å være verdiløst. Innlandskommunen på Helgeland med sine knappe 1500 innbyggere tapte 88 millioner kroner på Terraskandalen.