Hopp til innhold

Hurtigruteturister nektes å gå i land i alle de store byene

Flere havner har i løpet av torsdag formiddag og ettermiddag innført forbud for hurtigruteturister i å komme i land. – Vi har foreløpig lite smitte, og ønsker å holde det slik så lenge som mulig, sier kommuneoverlege.

Hurtigruten på Ørnes

Flere havner nekter nå hurtigrutepassasjerer å gå i land.

Foto: Frank Hansen

På grunn av den forverrede koronasituasjonen nasjonalt har kommuneoverlegene i Lofoten og Vesterålen besluttet at passasjerer fra Hurtigruten eller andre større passasjerbåter ikke får gå i land i havnene i regionen.

Beslutningen trer i kraft så snart som praktisk mulig, skriver kommuneoverlegene i Vesterålen og Lofoten i en felles pressemelding.

– Hovedgrunnen er å begrense smitte. Reisende fra utenfor regionen har større sjanse for å bringe smitte inn i regionen. Vi har foreløpig lite smitte, og ønsker å holde det slik så lenge som mulig. Det er veldig viktig med mest mulig samordnede tiltak, sier kommuneoverlege Ingebjørn Bleidvin i Hadsel til NRK.

Også Bodø kommune gjør et lignende tiltak, melder kommunen i en pressemelding:

«Forbud mot at passasjerer og mannskap på cruiseskip og andre lignende skip kommer i land – og hurtigrutepassasjerer». Forbudet gjelder ikke passasjerer som skal av i Bodø.

Utover torsdagen har ledelsen i flere kommuner innført restriksjoner for båtturister. Det innebærer at turistene i praksis må observere stedene fra båtdekket.

Havner som ber hurtigrutepassasjerer bli om bord i skipene:

 • Bodø
 • Molde
 • Ålesund
 • Trondheim
 • Brønnøysund
 • Stokmarknes
 • Risøyhamn
 • Sortland
 • Svolvær
 • Stamsund
 • Tromsø
 • Hammerfest
 • Vardø

– Viktig å samordne

NRK har vært i kontakt med havnene som Hurtigruten anløper, og restriksjonene gjelder ikke i samme grad for distansepassasjerer. Skal du for eksempel reise fra Bodø til Stamsund, kan du gjøre det som normalt.

Forbudet gjelder for de passasjerene som ikke er lokalt reisende, altså først og fremst turister.

– Vi skjønner at folk reagerer på at de ser langtreisende turister gå rundt i gatene, samtidig som fotballturneringer og revyforestillinger lokalt blir avlyst, sier kommuneoverlege Bleidvin i Hadsel.

– Folk blir bedt om å ofre masse og tåle masse i denne situasjonen, og da må de føle at det er likhet for loven.

Stopper cruisepassasjerer

I går ble det kjent at Bergen, Oslo og Stavanger beordrer cruisepassasjerer til å bli om bord i skipene. Også Bodø fulgte etter i løpet av kvelden.

I Bergen skriver kommunaldirektør Robert Rastad at forbudet skal begrense trengsel i byen og redusere mulighet for koronasmitte, og for at gjester som kommer, ikke skal risikere å bli smittet ved et besøk i Bergen.

Torsdag ettermiddag bestemte Trondheim kommune at passasjerene på cruiseskipet MS «Aurora» ikke får komme i land når båten legger til kai kommende lørdag. Båten får legge til kai og proviantere, men passasjerene må altså holde seg om bord.

Senere på ettermiddagen ble dette utvider til også å gjelde hurtigruteturister.

Flere havner vurderer strenge tiltak

Hurtigruten har 34 anløpssteder fra Bergen til Kirkenes. De fleste har foreløpig ikke innført restriksjoner. I noen havner er liggetiden så kort at det uansett ikke er en problemstilling da turistene ikke rekker å gå i land.

Andre sier til NRK at de vurderer situasjonen fortløpende

Restriksjoner om bord på hurtigruteskipene

Hver dag anløper hurtigruteskipene 34 havner mellom Bergen og Kirkenes. I tillegg til at flere havner nå har iverksatt forbud på turister å gå i land, har også Hurtigruten innført strenge tiltak om bord.

– Tiltakene strekker seg fra omfattende rengjørings- og desinfiseringsprotokoller til å stanse besøk om bord og nekte gjester fra hardt rammede områder å nærme seg skipene våre. Vi har også forsterket rutinene med screening av gjester ved av- og påstigning, vi følger modellen til Bergen med å sikre én meters avstand til andre personer – i tillegg til flere hundre andre små og store målrettede tiltak på sjøen og på land.

Det skriver kommunikasjonssjef i Hurtigruten, Rune Thomas Ege i en epost til NRK.

Smittede i Norge - kart