Hopp til innhold

Totalt 36 smittede blant mannskapet om bord på hurtigruteskip: – Vi er veldig lei oss

Det er påvist 29 nye koronatilfeller blant ansatte som var om bord i hurtigruteskipet «MS Roald Amundsen». Konsernsjef Daniel Skjeldam vil gjennomgå hendelsen for å se om noe kunne vært løst annerledes.

Smittesporing.

UTBRUDD: Totalt 33 ansatte på MS Roald Amundsen er smitta med koronaviruset.

Foto: Rune Stoltz Bertinussen/NTB scanpix

Med de 29 nye smittetilfellene, er det dermed påvist 33 koronasmittede på «MS Roald Amundsen». Samtlige av disse tilhører besetningen om bord på skipet.

Ifølge Universitetssykehuset Nord-Norge er det ingen nye innlagte ved UNN. Status er fortsatt fire innlagte pasienter.

60 av passasjerene som kom i land i Tromsø fredag morgen, er satt i karantene i byen. Disse er nå innkalt til et møte med kommunen og Hurtigruten.

– Der skal vi få vite mer om hva som er planen videre, hvor vi skal sitte i karantene fremover og hvor lenge, sier passasjer Per Olav Brevik til NRK. Brevik snakket med TV2 først.

Han er én av dem som ikke får forlate Tromsø etter at han kom dit med hurtigruteskipet fredag morgen.

Skal i møte.

Per Olav Brevik.

Foto: Privat

– Vi er veldig lei for oss

Konsernsjef Daniel Skjeldam møtte lørdag formiddag pressen på kaia i Oslo sentrum. Han sier Hurtigruten har fulgt alle gjeldende smittevernregler, både nasjonale og internasjonale. Samtidig beskriver han situasjonen som både krevende og trist.

– Vi er veldig lei oss for det som har skjedd, sier Skjeldam.

Onsdag informerte kommuneoverlegen i Vesterålen om at en passasjer som var om bord på skipet forrige uke hadde fått påvist smitte. Først fredag ble det meldt om flere smittetilfeller, og Hurtigruten begynte å kontakte alle som seilte med skipet mellom 17. og 24. juli.

– Hvilke forutsetninger har deres helsepersonell for å vurdere om denne personen var smittet da han var om bord?

– Vi gjorde en vurdering da vi ble kjent med at en av de avstigende gjestene fra en tidligere seiling, et antall dager etter å ha gått av skipet hadde fått påvist Covid-19. Vi vurderte om vi hadde symptomer hos besetningsmedlemmer, eller på gjester som gikk av, eller vært om bord. Det hadde vi ikke, sier Skjeldam.

– Vi testet reisefølget til denne gjesten, som ikke hadde Covid-19. Ut fra den informasjonen vi hadde da, var vurderingen at smitten måtte ha skjedd etter at vedkommende var på skipet.

Han ønsker ikke å svare nøyaktig på når Hurtigruten ble varslet om smittetilfellet, men sier det skjedde «tidligere i uka».

Konsernsjef Daniel Skjeldam i Hurtigruta

Konsernsjef i Hurtigruta Daniel Skjeldam.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

– Vil se om det er noe vi kunne gjort bedre

Skjeldam avviser at det kom på nye passasjerer etter at smittetilfellet i Vesterålen var kjent, og sier MS Roald Amundsen på det tidspunktet hadde lagt ut på ny seilas.

– Tok dere varslingen fra kommunelegen i Vesterålen seriøst?

Det var en dialog med kommunelegen om det gjeldende tilfellet. Med bakgrunn i den dialogen tok vi den vurderingen vi gjorde.

– Vil dere gå gjennom den vurderingen på nytt?

– Når vi har en situasjon med 33 smittede på Roald Amundsen, der vi har etterfulgt alle nasjonale og internasjonale regler, så er det klart at vi vil gå gjennom hendeselsforløpet og rutinene, for å se om det er noe vi kunne gjort bedre, sier Skjeldam.

– Jobber fortsatt med å få kontakt med alle

Klokka 11.30 var det innkalt til pressekonferanse på Tromsø rådhus. Der kom ordfører Gunnar Wilhelmsen med de ferske smittetallene.

Kommunen jobber nå med å få snakket med alle de 178 som var om bord på Hurtigrutens ekspedisjonsskip MS Roald Amundsen.Fredag kveld var 89 av dem kontaktet.

Lørdag formiddag er femten personer i sving på koronasenteret til Tromsø kommune.

Målet er å ha snakket med alle passasjerene før dagen er omme.

– Siden de gikk i land i Tromsø, er det vår jobb å kontakte dem. Hver samtale tar litt tid, for de har en del spørsmål. Mange ønsker å ta en test, og da er vi behjelpelige med det. Vi spør hvor de er nå og om de har symptomer på korona, sier fungerende leder av smittesporingsteamet, Øyvind Benjaminsen.

Ringer opp.

Øyvind Benjaminsen er fungerende leder for koronasenteret i Tromsø.

Foto: Øystein Antonsen / NRK

Totalt 384 passasjerer

Flere av passasjerene har reist hjem. I samarbeid med Folkehelseinstituttet blir hjemkommunene deres varslet. Når det gjelder passasjerer som bor i andre land, tar Folkehelseinstituttet kontakt med hjemlandet.

De 60 som er satt i karantene i Tromsø, er det Hurtigruten som har ansvar for finne oppholdssted til.

– De er blitt innlosjert fredag kveld. Vi har kontakt med de fleste av disse personene, og de av dem som ønsker å bli testet, skal vi teste. I utgangspunktet har de karantene i ti dager, så i samarbeid med Hurtigruten må de finne ut hva som blir det letteste.

Rundt klokken 19 fredag kveld fikk kommunen passasjerlisten fra Hurtigruten. Da startet smitteoppsporingsteamet i Tromsø kommune med å ringe alle passasjerene.

Totalt skal det være 384 passasjerer, som har deltatt på de to seilasene til Svalbard.

De skal nå ha fått beskjed fra Hurtigruten om at de må i ti dagers karantene.

Pressekonferansen i Tromsø lørdag ettermiddag:

Hurtigruten: Ikke symptomer på korona

Fredag fikk fire av besetningsmedlemmene på Hurtigrutens ekspedisjonsskip MS Roald Amundsen fått påvist covid-19.

Da skipet la til kai i Tromsø fredag morgen, ble to av de ansatte fraktet til Universitetssykehuset Nord-Norge. De to skal ha vært syke i flere dager, men de skal ifølge Hurtigruten ikke ha hatt symptomer på koronasmitte. På sykehuset ble det imidlertid påvist at de var smittet.

Senere på dagen ble ytterligere to av mannskapet bekreftet smittet. Samtlige er nå innlagt på sykehuset. Helsetilstanden deres er ikke kjent.

Alle fire er utenlandske statsborgere. Av personvernhensyn vil ikke Hurtigruten opplyse deres nasjonalitet.

Før beskjeden om smitte nådde ut, hadde de fleste passasjerene forlatt skipet. Mange av dem hadde startet på hjemreisen eller var allerede kommet hjem.

Kan ikke utelukke flere smittede

I tillegg ble en av passasjerene på den første seilasen som gikk mellom 17. og 24. juli. bekreftet koronasmittet onsdag. Hurtigruten fikk beskjed om dette fra hjemkommunen til vedkommende, men valgte da å ikke varsle de andre passasjerene.

Hurtigruten har til nå ikke opplyst hvor på skipet de fire ansatte jobbet.

Samtlige 160 ansatte om bord blir nå testet.

Ifølge Folkehelseinstituttet kan det ikke utelukkes at det er flere smittede personer.

– Det kan ikke utelukkes at det er flere smittede personer, men svaret får vi først etter at testing er utført og karantenetiden er over. Det er nå viktig at passasjerer på de to seilasene med MS Roald Amundsen går i karantene, er årvåkne på egne symptomer, og raskt tar kontakt med lokal helsetjeneste hvis de føler seg syke, sier avdelingsdirektør Line Vold i en pressemelding.