NRK Meny

I dag starter jobben med å hente ut rubiner for milliarder

– Vi tar sikte på å tilby rubiner til store smykke- og klokkeprodusenter som Cartier, Swarovski, Rolex og Louis Vuitton, sier utviklingsdirektør Gunnar Moe i Leonhard Nilsen og Sønners (LNS).

Rubiner på Grønland

JAKTEN PÅ DEN RØDE RUBIN: Slik ser rubinen ut i berget på Grønland.

Foto: LNS

Etter tre år med forarbeid er det i dag offisiell åpning av for Leonhard Nilsen og Sønners rubingruve på Grønland. Rubingruva Aapalluttoq, som på grønlendernes språk kalaallisut betyr Det røde fjell, ligger i ingemannsland ved Fiskenæsset sørvest på Grønland.

70 kilometer med rubiner

Ferdigslipt rubin

Ferdigslipt rubin fra Aappaluttoq - Det Røde Fjeld i nærheten av bygda Qeqertarsuatsiaat, syd for Nuuk.

Foto: Leonard Nilsen og Sønner

Forekomsten av den sjeldne edelstenen er anslått til 400 millioner karat, og er den største kjente forekomsten av rubiner i fast fjell.

Funnet tilsvarer over 70 kilometer med rubiner, som vil sikre for drift i 10 år, men LNS tror det er rubiner nok til å drifte gruven i hele 30 år. LNS satser på å ta ut 40 tonn i året. Dersom alt ble tatt ut på en gang ville markedet bli oversvømt.

– Det har vært en spennende, men strevsom reise, både med å skaffe kapital og med å løse de utfordringene vi fikk da vi overtok hele selskapet og sist høst, sier Gunnar Moe.

Overtok konkursbo

Rubiner i berg

Høykvalitet-rubiner har høyere priser enn diamanter. Både rubiner og rosa safirer er funnet, med individuelle steiner på inntil 80 gram (400 karat) på 30 ulike steder.

Foto: Leonard Nilsen og Sønner

Da den opprinnelige gruveeieren og samarbeidspartneren True North Gems Greenland i fjor høst gikk konkurs, hang gruveprosjektet i en tynn tråd. Men Leonhard Nilsen og Sønner tok over og fikk lisens til å starte gruvedrift fra selvstyremyndighetene på Grønland.

Gunnar Moe er styreleder i datterselskapet som drifter gruvene og konstituert direktør i Rana Gruber. Og det er forskjell å jobbe med gruvedrift i Rana og på Grønland.

Gunnar Moe, direktør Rana Gruber

Gunnar Moe er styreformann i datterselskapet som drifter gruven, og sier veien fram til åpning har bydd på utfordringer.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg

– Klimatisk er ikke forskjellen så stor, men logistikkmessig er det mye mer krevende. Det er vanskelig å komme seg til forekomsten, og vi er sårbare for vær og vind. I tillegg har det vært svært utfordrende å reise kapital til prosjektet, sier Moe.

Milliardverdier

Selskapet har flere lisenser på Grønland. Og det kan ligge store verdier i fjellet. Høykvalitet-rubiner har nemlig høyere priser enn diamanter.

– Det er svært vanskelig å kunne si eksakt hvor store, men det kan dreie seg om flere milliarder kroner i verdier. Vi er begynt å produsere, og kvaliteten og mengden ser bra ut, sier Moe til NRK.

Urfolk mistet rettigheter

Den danske avisen Information har tidligere skrevet om at grønlandske urfolk ble nektet å samle inn rubiner på Det Røde Fjeld etter at gruveselskapet True North Gems kjøpte opp rettighetene i 2007.

I flere århundrer har urfolk i området ernært seg som fiskere og med å samle rubiner, som har vært brukt i grønlandsk kunsthåndverk.

Laster kart, vennligst vent...

Etter tre år med forarbeid er det i dag offisiell åpning av rubingruva Aapalluttoq, vest på Grønland.

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
Se hvordan fluefiske ser ut fra lufta. Bildene er tatt utenfor Bodø.
Hver dag havner store mengder med dårlig renset kloakk rett ut i fjordene våre. En rekke store norske kommuner bryter nemlig rensekravene viser NRKs kartlegging.