Normal

Hva er det med Nord-Norge? Kjør debatt

Hvorfor klarer vi ikke å samarbeide i Nord-Norge?, og finnes det egentlig et Nord-Norge? Det var noen av spørsmålene som ble forsøkt besvart i en direktesendt debatt i dag.

Hvorfor klarer vi ikke å samarbeide i Nord-Norge?, og finnes det egentlig et Nord-Norge?

Her kan du se debatten i opptak.

– Det er store interessekonflikter mellom Tromsø og Bodø. Men også mellom Tromsø og Vadsø. I løpet av de siste årene er den nordnorske landsdelen blitt mer fragmentert og motsetningene har økt. Vi svarer på dette med å hakke på hverandre, konstaterer kommentator Skjalg Fjellheim.

Jan-Eirik Hanssen, sjefredaktør i Avisa Nordland

Jan-Eirik Hanssen, sjefredaktør i Avisa Nordland.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK
skjalg fjellheim

Kommentator i Nordlys Skjalg Fjellheim.

Foto: Privat
Kari Karstensen

Kommunikasjonsrådgiver Kari Karstensen i Statens vegvesen har tidligere vært redaktør.

Foto: Ingerid Jordal/Finnmarken
Torill Olsen

Redaktør Torill Olsen er redaktør nettmagasinet Sett Nordfra.

I dagens Nordland i dag møtte han kommunikasjonsrådgiver Kari Karstensen i Statens vegvesen, sjefredaktør Jan-Eirik Hanssen i Avisa Nordland og Torill Olsen, som er redaktør nettmagasinet Sett Nordfra, til nordnorsk debatt. Debatten ble sendt direkte nrk.no, og gikk i samsending på P1.

– Den største utfordringen i dag er at Nord-Norge har liten nasjonal gjennomslagskraft. Vår stemme blir ikke hørt, sier Fjellheim.

Slik var det ikke for noen tiår tilbake.

– Da hadde vi sterke nordnorske politikere. Ingen i Nord-Norge var noen gang i tvil om at Hanna Kvanmo, Petter Thomassen og Karl-Eirik Schjøtt Pedersen talte hele Nord-Norges sak.

Finnes det et Nord-Norge?

Denne uka skrev Kari Karstensen debattinnlegget «Finnes det egentlig et Nord-Norge» i High North News. Her spør hun om det er et poeng at den nordnorske befolkningen står sammen.

– De sterkeste motsetningene står mellom Nordland og Troms. Det står en mur på fylkesgrensa. Kanskje bør vi gå tilbake til da danskekongen regjerte da Nord-Norge var delt inn i Nordlands Amt og Finnmark amt, og hvor Tromsø og Bodø var naturlige sentra, sier Fjellheim.

Hva er løsningen?

Han tror ikke det finnes et «quick fix» på utfordringene den nordlige landsdelen står overfor.

– De mentale kartene kan ikke forandres over natta. Vi må være ærlige på at det finnes dype motsetninger og sterke interessekonflikter.

Hvem skal ta det første skrittet?

– Kanskje må vi starte med å erkjenne at konkurranse er sunt. Tromsø bør kanskje ta inn over seg at Nordland har fått sitt eget universitet, sier Nordlys-kommentatoren.