Hopp til innhold

Hotellkonge vil bygge signalhotell på «Nord-Norges fineste tomt»

Hotellkongen Arthur Buchardt er villig til å bla opp en halv milliard kroner for bygge signalhotell i Bodø. – Dette er Nord-Norges fineste tomt, sier han.

Turisthytta i Bodø

GAMMEL STOLTHET FÅR NYTT LIV: Den gamle turisthytta som ble bygget på begynnelsen av 1960-tallet blir revet, dersom hotellplanene blir realisert. Et nytt signalbygg vil kunne stå ferdig i årsskiftet 2019–2020.

Foto: Malin Nygård Solberg / NRK

Hotellkongen Arthur Buchardt vil gjøre turisthytta i Bodø om til hotell.

Arthur Buchardt

HOTELLKONGE: – Jeg har bygd 20 hoteller og hvert sted er spesielt, men beliggenheten til turisthytta på Rønvikfjellet er virkelig spektakulær, sier Arthur Buchardt.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Vi ser for oss 10–12 etasjer, med restaurant på toppen. Tomta i seg selv er spektakulær, med Keiservarden i ryggen og fantastisk utsikt i alle retninger, sier Arthur Buchardt til NRK.

«Ei kvise på halsen»

Den kjente turisthytta i Bodø har prydet mangt et postkort av midnattssola fra nord, og i sine velmaktsdager ble det engang topp moderne funkisbygget omtalt som Bodøs storstue og juvel. Men tidens tann har satt sine spor, og i 2010 ble Turisthytta nominert da Norges styggeste bygg skulle kåres – «rett og slett ei kvise på halsen for bodøværingene», var omkvedet.

Det har lenge vært knyttet stor spenning til hva som skjer med det gamle, ærverdige bygget. Det første Buchardt vil gjøre er å rive det ned. Deretter skal et nytt signalbygg se dagens lys.

– Et signalbygg for byen

Turisthytta i Bodø, fotografert mellom 1947 og 1949

KJENT LANDEMERKE: Den første turisthytta på Rønvikfjellet i Bodø ble bygd i 1890, og revet i 1962. Dette bildet ble tatt mellom 1947 og 1949.

Foto: Nasjonalbiblioteket

– Jeg har respekt for landskapet og byen. Det nye bygget vil bli godt synlig og et signalbygg i Bodø. Men da må man ha tunga rett i munnen slik at det blir et positivt signalbygg. Bygget må gli inn i landskapet og passe til omgivelsene, sier han til NRK.

Det var under et besøk i Bodø for to måneder siden at ideen om et hotell på Rønvikfjellet ble født. Hotellkongen var i byen for å holde et foredrag da han fikk nyss om eiendomsinvestorene Trond Tørdal og Runar Berg ville selge turisthytta.

Siden har han vært i Bodø flere ganger for å studere hytta, tomta og beliggenheten.

Flere krav

– Jeg har fått en opsjonsavtale med om kjøp av turisthytta. Men det er under forutsetning av at jeg får regulert et bygg der oppe, et hotell på 250 rom, møte- og kongressfasiliteter og restauranter.

Himmelen kler seg de fineste farver over Turisthytta i Bodø.

TURISTHYTTA BY NIGHT: Både sommer og vinter er utsikten fra turisthytta i Bodø spektakulær.

Foto: Rita Jakobsen

I tillegg må Bodø kommune føre fram kommunal infrastruktur til tomta, og samtidig opparbeide veien opp til turisthytta slik at busser enkelt kan kjøre opp.

Dersom det faller på plass, vil et nytt hotell står ferdig ved årsskiftet 2019–2020, sier Buchardt.

22. juni skal formannskapet i Bodø behandle byggesaken, og Buckhardt er optimist.

– Politikerne er positive. Det gjør at man får lyst til å gjøre noe her. Går alt i boks gjenstår det å lage et produkt som gjør at folk vil gifte seg der, holde kurs eller ta en kaffekopp. Summen av alt dette gjør at dette kan bli lønnsomt. Men det har man ingen garanti for.

Leder og bystyremedlem i Bodø Arbeiderparti, Øystein Mathisen deler optimismen.

– Vi er positive til at noen ønsker å gjøre en så stor investering i Bodø. Det vil skape arbeidsplasser og gi Bodø stor og positiv oppmerksomhet, sier han til NRK.

Utsikt fra Turisthytta i Bodø

Turisthytta er et kjent landemerke fra fjellene i Bodø med utsikt mot Landegode.

Foto: Malin Nygård Solberg / NRK