Hopp til innhold

– Dette må da være Norges styggeste

Leserne er ikke tungbedde når vi spør hva som er Norges styggeste bygning. Forslagene strømmer på – og flere bygg i Nordland er nominerte.

– Vi var på Hamarøy i sommer og jeg har aldri opplevd en bygning mer skjemmende i et lite og vakkert lokalsamfunn. Hamsunsenteret må være Norges styggeste og mest malplasserte bygning, skriver Hilde Midtstue fra Svelvik.

Også fagfolk

Brønnøysundregistrene, Brønnøysund

Brønnøysundregistrene - nominert til Norges styggeste bygg.

Foto: Ketil Trøan

NRK har opplevd et skred av henvendelser om Norges styggest bygg etter at vi lanserte konkurransen onsdag denne uka. Hamsunsenteret på Hamarøy, og det planlagte kulturkvartalet i Bodø er blant de hyppigst nominerte. Men også Brønnøysundergistrene, Turisthytta i Bodø og intet mindre enn hele Svolvær og Leknes er også nominert.

Og det er ikke bare synsing det er snakk om. Vi finner også fagfolk blant forslagsstillerne. Arkitekt Vidar Fagerheim i DesignCompagniet Arkitekter AS er midt sagt lite begeistret for tegningene av det nye Kulturkvartalet i Bodø, som skal stå ferdig i 2014.

– En sveisehall

– Bygget ser ut som en sveisehall med 50-tallslook. Utssendet er nå en ting. I tillegg stenger bygget for alt som er av utsiktspotensial mot småbåthavn og vannspeilet mot vest. Jeg frykter et nytt «overgrep» mot byens beste tomt, sier Fagerheim.

Han har ikke bare andre arkitekter med seg i kritikken, også Bodø-kjendis Halvdan Sivertsen har uttalt seg negativt om byens nye storstue. Også Torben og Christin har nominert Kulturkvartalet.

– Bodø by er i ferd med å bygge seg et kulturkvartal med et bygg som er meget stygt. Som ikke Bodø hadde mange bygg fra før. 2. verdenskrigs bombing av Bodø, førte byen inn i en «betong-æra«» uten arkitektur og smak. Men de klarte i det minste å finne folk til å bo i husan, noe dette kulturkvartalet ikke vil, skriver de i sin begrunnelse.

Turisthytta - ei kvise på halsen

Turisthytta i Bodø

KVISE PÅ HALSEN?: Turisthytta i Bodø.

Foto: Vibeke Wensell

Vi holder oss i Bodø. For også byens stolthet Turisthytta på Rønvikfjellet er nominert. Bygget har prydet mangt et postkort av midnattsola fra nord.

– I gamledager var dette et virkelig praktbygg som jeg bare har hørt omtalt som byens storstue og juvel. Hvorfor denne forsvant vet jeg ikke. Opp kom den nye som rett og slett er helt grusom. Jeg kan med hånden på hjerte si at dagens bygg er helt smertefullt å se på. Rett og slett ei kvise på halsen for bodøværingene, skriver Vibeke Wensell.

Her er flere av de nominerte:

  • Hele Svolvær.
  • Brønnøysundregistrene
  • Kinoteateret i Mo i Rana
  • Mosjøen Hotell
  • Hele Leknes
  • Hurtigruta på land i Stokmarknes
Norges styggeste bygg