NRK Meny
Normal

Hevingen av Røst-sjarken igang

Fartøyet «Seabed Worker» startet torsdag ettermiddag arbeidet med å heve sjarken «Stortinn jr.» som gikk ned utenfor Røst 6. april.

Fartøyet «Seabed Worker» startet torsdag ettermiddag arbeidet med å heve sjarken «Stortinn jr.» som

Torsdag kveld startet fartøyet «Seabed Worker» arbeidet med å heve sjarken «Stortinn jr.» som gikk ned utenfor Røst 6. april.

Foto: Robin Are Karlsen

– Fartøyet som skal benyttes til hevingen, ankom Bodø torsdag ettermiddag. Der gikk tjenestemenn fra Statens havarikommisjon for transport og politiet om bord. Framme på Røst ble arbeidet med søket etter «Stortinn jr.» i gang satt umiddelbart. Det er ventet at operasjonen tar en til to dager, sier politistasjonssjef Arne Hammer.

Det blir brukt en undervannsrobot (ROV) til å undersøke havbunnen, lokalisere båten og eventuelt den savnede. Denne vil og bli brukt til å feste stroppene som trengs for å heve båten, samt ta med vrakgods som blir liggende igjen på bunnen.

Fortsatt savnet

Redningsskøyta "Skomvær III"

Redningsskøyta «Skomvær III» var med under redningsaksjonen mandag. Her ligger skøyta til kai på Røst.

Foto: Redningsselskapet

Fiskeren Åge Vikedal er fortsatt savnet etter sjarkforliset utenfor Røst. 69-åringen var ute på fritidsfiske med barnebarnet, da sjarken kantret. Den 19- år gamle gutten ble reddet av en båt i området, mens bestefaren ikke klarte å komme seg ut før sjarken sank. Det antas at den savnede befinner seg inne i båten.

– Den savnede skal hentes opp på en verdig måte. SHT og politiet har også behov for undersøke båten for å forsøke å finne årsaken til havariet, sier Hammer.

Etter at båten er hevet vil elektronisk utstyr fra «Stortinn jr.» bli sikret, og den vil bli fraktet til Bodø hvor det blir foretatt tekniske undersøkelser av båten.

– Både SHT og politiet har nå gjort en rekke undersøkelser i saken. En eventuelt konklusjon vil ikke være klar før etter at båten er undersøkt på land i Bodø. Forutsatt at den savnede er om bord i båten under hevingen, så vil han bli lagt over i en kiste så snart de får båten opp. Han vil deretter bli transportert til Bodø for identifisering og obduksjon. Politiets pårørendekontakt vil være om bord på Seabed Worker under hevingen og vil ivareta informasjonsbehovet til de pårørende, sier Hammer.

Fiskebåter og redningsskøyta «Skomvær III» under redningsaksjonen utenfor Røst

AKSJON: Redningsskøyta, redningshelikopter og flere titalls fiskebåter deltok i redningsaksjonen. Bildet er tatt like etter at havaristen sank.

Foto: 330-skvadronen