NRK Meny
Normal

Mann omkom i forlis på Røst: – Lokalsamfunnet er i sorg

– Jeg har vært i kontakt med familien som er rammet. Det er en sterk og rolig familie, så hittil har de tatt hendelsen med fatning. Men dette er bare tragisk, sier ordfører Tor-Arne Andreassen.

Tor-Arne Andreassen

– Vi opprettet kriseteam i formiddag. Nå har vi blant annet vært i kontakt med de pårørende, og tilbyr videre hjelpen vi kan gi på Røst, sier ordfører Tor-Arne Andreassen.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK

Det lille lokalsamfunnet på Røst er i sorg etter båtforliset hvor en mann omkom mandag formiddag. Ifølge politiet var den omkomne bestefaren til mannen som overlevde ulykken.

– Vi lever av fiske, fiskebåter og fiskere, så akkurat nå er det tungt her, sier ordfører Tor-Arne Andreassen til NRK.no.

Hovedredningssentralen fikk melding om ulykken klokken 11.37. Et Sea King redningshelikopter, redningsskøyta «Skomvær III» og andre båter ble sendt til stedet for å bistå.

Har opprettet kriseteam

Det ble like etterpå bekreftet at en mann omkom i forliset om lag ni kilometer sørøst for øykommunen Røst i Lofoten. Én mann overlevde forliset. Det 19 år gamle barnebarnet satt på baugen av den kantrete sjarken da redningsskøyta kom frem.

– Hva gjør kommunen for å ivareta mannen som overlevde forliset?

– Vi opprettet kriseteam i formiddag. Nå har vi blant annet vært i kontakt med de pårørende, og tilbyr videre hjelpen vi kan gi på Røst. Vi har både lege, psykiater og prest, sier Andreassen.

Mannen som overlevde var hjemmehørende på Røst.

– Det har gått raskt

– De var ute og dro lina. Det var litt bølger i området, og båten har trolig veltet og tatt inn vann, sier ordføreren som presiserer at han ikke har fått alle detaljer enda.

Frode Iversen, Hovedredningssentralen

Frode Iversen ved Hovedredningssentralen sier båten har gått ned fort.

Foto: NRK

Ifølge skipper på redningsskøyta «Skomvær III», Gunnar Waagø, lå båten med baugen opp da redningsmannskapene kom til stedet.

– Det tok mellom 40 og 45 minutter til båten gikk ned. Det har gått raskt, sier redningsleder Frode Iversen ved Hovedredningssentralen Nord-Norge til NRK.

Årsaken er foreløpig ukjent

– Det er noen år siden sist det var en ulykke hvor menneskeliv gikk tapt her. Båtene har blitt tryggere og større. I dag var stort sett alle båtene våre på havet, og en av dem kunne plukke opp mannen som overlevde, sier Andreassen.

Det var to meter høye bølger i området og en vindstyrke på ti sekundmeter da ulykka inntraff. Sjarken er ifølge Hovedredningssentralen hjemmehørende på Røst. Årsaken til forliset er så langt ikke kjent.

Tor-Arne Andreassen sier til NRK at han har vært i kontakt med familien som nå er rammet av ulykken. Han beskriver dem som en sterk og rolig familie.

– De har så langt tatt hendelsen med fatning. Men dette er bare tragisk, avslutter Røst-ordføreren.

Laster kart, vennligst vent...

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
Nyhetsreportasje fra NRK.
Hver dag havner store mengder med dårlig renset kloakk rett ut i fjordene våre. En rekke store norske kommuner bryter nemlig rensekravene viser NRKs kartlegging.