Her heises «Stortinn jr.» opp fra 80 meters dyp

I natt ble den forliste sjarken på Røst fraktet til Bodø for nærmere undersøkelser. Men det vil ta rundt et år før Havarikommisjonen er ferdig med sin rapport om ulykken.

Sjarken forliste ved Røst i begynnelsen av april.

Den savnede fiskeren Åge Vikedal (69) ble funnet da letemannskaper i 15-tida søndag heiste den forliste sjarken Stortinn jr. opp fra cirka 80 meters dyp utenfor Røst.

Arne Jørgensen i Statens havarikommisjon for transport

Arne Jørgensen i Statens havarikommisjon for transport.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

– Det har vært et utfordrende arbeid. Først måtte vi bruke 12–13 timer for å lokalisere båten, før arbeidet med å heve sjarken kunne starte, sier Arne Jørgensen, som er undersøkelsesleder i Havarikommisjonen.

Den savnede fiskeren Åge Vikedal (69) ble funnet da letemannskaper i 15-tida søndag heiste den forliste sjarken «Stortinn jr.» opp til overflaten. Ifølge Jørgensen befant båten seg da på nærmere 80 meters dyp.

– Det tok mye tid å få satt på stropper ved hjelp av undervannsroboter. Da vi skulle til å heve, blåste det i tillegg opp, noe som gjorde at vi måtte utsette operasjonen en stund, sier Jørgensen.

Fraktet til Bodø

Sjarken Stortinn Jr. fra Røst hevet og fraktet i Bodø

Havarikommisjonen venter å ha en rapport om ulykken klar om cirka et år.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

I natt ble båten fraktet til Bodø for nærmere undersøkelser.

– Vi var framme her i natt, og har nå begynt å samle inn fakta. Basert på disse faktaene, vil det vil bli bygget opp i et hendelsesforløp.

Jørgensen forteller at dette er et møysommelig arbeid.

– Båten var full av fisk. Denne fisken må veies for å komme fram til det som angår stabilitet. Vi har med stabilitetseksperter, som jobber med å finne ut hva som kan ha gjort at denne båten gikk rundt.

Havarikommisjonen venter å ha en rapport om ulykken klar om rundt et år, forteller Jørgensen.

– Hvorfor er det viktig å heve båter etter ulykker?

– Vi hever forliste båter for å lære av en ulykke. Da kan vi komme med tilrådninger for å unngå at slike ulykker skjer igjen. I de tilfellene hvor det er omkomne så er det i tillegg et ønske og behov for å få tatt opp de omkomne, sier Jørgensen.

Barnebarnet overlevde

Den omkomne 69-åringen var på fiske sammen med barnebarnet, som eier båten, da ulykken skjedde 6. april. 19-åringen satt på baugen av båten da den gikk ned, og ble berget. Bestefaren gikk ned i lugaren for å hente redningsutstyr, og klarte ikke å komme seg opp igjen.

– Dette er bare tragisk, sa ordfører Tor-Arne Andreassen i forbindelse med en tidligere sak.

«Stortinn jr.» ble i natt fraktet til Bodø

«Stortinn jr.» ble i natt fraktet til Bodø for nærmere undersøkelser. Her er den fotografert på kaia i Bodø.

Foto: Sigurd Steinum / NRK