Her rigges det for fullt til Saltstraumen-TV

Nå er det bare timer igjen før den 12 timer lange direktesendingen fra verdens sterkeste tidevannsstrøm kjøres i gang. – Det blir spektakulære bilder, lover prosjektleder Thomas Hellum.

Video som viser litt av arbeidet med riggingen av NRK sin 12-timers direktesending fra Saltstraumen

Droner, miniubåter, dykkere og flere kameraer skal vise livet rundt Saltstraumen i NRKs nye minutt for minutt prosjekt. Foto: Anders Nøkling/Benjamin Fredriksen

Klokka 12 lørdag 7. mai starter den 12 timer lange maratonsendinga direkte fra Saltstraumen i Bodø. Med Saltstraumen minutt for minutt blir det hardcore sakte-tv, fra flo til fjære og til flo igjen.

Teamet bak produksjonen har rigget utstyr siden mandag, og prosjektleder Thomas Hellum legger ikke skjul på at innspurten er hektisk. Sommerfugler i magen er også en følelse han kjenner på.

– Vi har 14 kamera og 30 personer er i sving. Vi har strukket 1,1 kilometer kabel over strømmen fra Saltstraumen hotell til Oksebåsen, med en wirecam-rig som vil gi fantastisk panoramabilder. I tillegg blir det bilder fra rib-båt, undervannskamera og droner.

Thomas Hellum

– Vi skal fortelle om historie, geologi, fysikk, og rare fakta, forteller Thomas Hellum.

Foto: NRK

Saltstraumen er altså verdens sterkeste tidevannsstrøm og ligger mellom Knaplundsøya og Straumøya i Bodø i Nordland. Strømmen er tre kilometer lang og på det smaleste bare 150 meter bred. Hastigheten på strømmen er omtrent 22 knop (40 km/t).

– Vi skal fortelle om historie, geologi, fysikk, og rare fakta, forteller Hellum, som har ledet de fleste NRKs minutt for minutt-sendinger. Disse spenner fra Nordlandsbanen via laksefiske i Gaula til salmeboka – alt minutt for minutt.

Undervannsbilder

I tillegg skal sendingen krydres av gjester som kan forklare det som skjer i strømmen, livet i strømmen og noen gjester skal fortelle historie fra steinalder og vikingtid.

Det yrende dyre- og plantelivet i Saltstraumen har gjort at National Geographic har kåret Saltstraumen til en av verdens flotteste dykkerdestinasjoner.

– Det blir nydelige dykkerbilder av undervannsfotografene Vebjørn Karlsen og Terje Olsen. I tillegg har vi en undervannsbåt som vil gi direktebilder i sendinga.

Været?

Som alle slike TV-produksjoner, er været selvsagt en suksessfaktor. Men Hellum er ikke så opptatt av været.

– Været kan vi ikke gjøre mye med. Vi må elske det været vi får. Saltstraumen går ufortrødent inn og ut uansett.

Sakte-TV er i utgangspunktet et sært konsept, men responsen fra publikum har tidligere vært svært positiv.

– Vi håper at vi også denne gang klarer å formidle den gode følelsen av å være her til TV-seerne, avslutter Hellum.

Promo for Saltstraumen minutt-for-minutt