Hopp til innhold

Her har oteren herjet i verdensarvområdet – nå vil Sp-topp ha fri jakt

Dette synet møtte ærfuglvokterne i Vega verdensarvområde etter oterens nattlige herjinger. Nå vil Senterpartiet ha fri oterjakt i området, men forslaget vekker sjokk og harme hos naturvernere.

Ærfugl drept av oter i Vegaøyan verdensarvområde

Fjorårets ærfuglsesong på Muddværet i Vegaøyan verdensarvområde fikk en blodig start. Her har oteren forsynt seg og spist av de mest kjøttfulle delene på ærfuglen.

Foto: Erna Synnøve Nilsen

– Jeg brast i gråt. Jeg var helt i sjokk. Det var et grufullt syn, forteller Erna Synnøve Nilsen, som hver sommer er ærfuglvokter på Muddværet i UNESCOs verdensarvområde på Vega.

Det var i hekktiden i fjor sommer at oter på bare noen timer raserte ærfuglreservatet. Ærfuglvokterne anslår at 80 prosent av ærfuglene ble drept av oter i fjor.

– Oteren går rett inn og tar ærfuglene som ruger på eggene. Hvis ærfuglhunnen forsøker å rømme, så river oteren av henne vingene. Deretter tar den eggene, sier Nilsen, som gruer seg til årets sesong.

Vega har siden 2004 stått på UNESCOs liste over verdens viktigste natur- og kulturarvsteder. En av begrunnelsene er nettopp ærfuglen og den tusenårige dunværtradisjonen.

Vil ha fri oterjakt

NRK har også tidligere fortalt om jegere og fuglevoktere i verdensarvområdet på Vega som fortviler over det de mener er en sterk tilbakegang av ærfuglbestandene i øyriket.

Nå har stortingsrepresentant Siv Mossleth fremmet et forslag i Stortinget om fri jakt på oter, og havørn, som spiser ærfugl i Vega.

Siv Mossleth

– Ærfuglbestanden er nedadgående og da er det viktig å sette inn tiltak for å berge ærfuglen og den tradisjonelle kystkulturen, sier stortingsrepresentant Siv Mossleth.

Foto: Maria E. Trondsen / Saltenposten

– Den fantastiske kystkulturen og samspillet mellom ærfuglen og mennesker er verdt å ta vare på. Men ærfuglbestanden er nedadgående og da er det viktig å sette inn tiltak for å berge ærfuglen og den tradisjonelle kystkulturen, sier Mossleth.

– Fullstendig oppsiktsvekkende

Naturvernforbundets Arnodd Håpnes tror knapt det han hører da NRK forteller ham om Senterpartiets planer for å berge ærfuglen i verdensarvområdet i Vega.

– Det er virkelig sjokkerende at det finnes folk som fremmer en sånn politikk i det hele tatt, utbryter Håpnes, som er fagleder i Naturvernforbundet.

Ea vokter over neste generasjon

Ærfuglen er svært sårbar for byttedyr når den ligger og ruger på eggene, og de små ungene har en farefull tid før de vokser opp. Oter og havørn er noen av dens naturlige fiender.

Foto: Knut Ø. Steinsheim

Håpnes kaller forslaget fra stortingsrepresentanten fra Saltdal i Nordland for «fullstendig oppsiktsvekkende».

– Jeg blir direkte oppgitt. Det er galimatias å åpne opp for et sånt uttak som Sp ønsker. Havørn og oter er en del av det naturlige økosystemet. Du kan ikke fjerne viktigste brikker i et økosystem fordi de spiser noen av de andre artene i systemet, sier Håpnes.

Og fortsetter:

Arnodd Håpnes, Naturvernforbundet

Arnodd Håpnes i Naturvernforbundet.

Foto: Privat

– Oteren er dekket av Bern-konvensjonen og Norge har et europeisk ansvar for arten fordi vi har en stor del av Europas oterbestand. Å skyte ut rødlistede og fredede arter som hører til i økosystemet, er en så naturfjern politikk at det er virkelig sjokkerende.

Mossleth mener på sin side at det er uforsvarlig å ikke ta ut skadedyrene som truer ærfuglen.

Hun viser til området Muddværet i Vega hvor ærfuglbestanden skal ha sunket med 80 prosent på ett år på grunn av oteren.

Ifølge Mossleth handler heller ikke forslaget om å åpne for jakt på oter og havørn generelt, men kun i enkelte punktområder hvor ærfuglen hekker.

Les også: Jakt på mink har flerdoblet bestanden av ærfugl

– Havørna har vinger og oteren har bein

Oter på Løvøya

Siden 1982 har oteren vært totalfredet i Norge, men mener lokalbefolkningen at rovdyret truer ærfuglbestanden på Vega på Helgelandskysten i Nordland. Det gjør at ærfuglvokterne, som passer på bestanden, er fortvilte.

Foto: STIAN HOLMEN

Det argumentet kjøper ikke Håpnes.

– Å skyte ut arter på enkelte plasser går ikke an. Havørna har vinger og oteren har bein, og disse dyrene beveger på seg.

Håpnes mener dessuten at de finnes andre faktorer som utgjør en større trussel på ærfuglen.

– Det er ikke sånn at når naturen går sin gang, så er det som er problemet, er hans konklusjon.

– Håpnes tar feil når han mener fuglevokterne skal måtte se på at ærfuglen rives i filler og at en kystkultur verdt en verdensarv skal dø ut. Teorien hans passer kanskje i villmarka, men ikke i et kulturlandskap hvor mennesker har levd med og av naturen i tusener av år, kontrer Mossleth.

I dunværene i verdensarvområdet på Vega håper de at Senterpartiet får gjennomslag for forslaget sitt.

– Det har alltid vært oter her, men den har ikke gått på ærfugl tidligere. Oterbestanden har vokst, og det kan nok skyldes et kombinasjon av at den er fredet samtidig som det er mindre småtorsk i havet, tror ærfuglvokter Erna Synnøve Nilsen.