Her er et av Norges våteste steder i dag

– Jordene og dyrket mark står delvis under vann, forteller Frank Saus på telefon fra Sausvatn på Helgeland.

Sauselva ved Fossmo

Sausvatn var det stedet der det ble registrert mest nedbør i Nordland, her er Sauselva ved Fossmo der dyrka mark står delvis under vann.

Foto: Frank Saus

– Det er skikkelig flom i elvene, jeg er ute nå, og det regner ikke så veldig nå, men for en time siden høljet det ned, forteller Saus, som i dag hjelper sønnen med fjøsstellet.

Ekstremværet «Roar» har ført med seg ekstremt mye nedbør og sterk vind i Trøndelag og på Helgeland. Bare på Otterøy i Trøndelag har det vært registrert mer nedbør i løpet av det siste døgnet, skal vi tro metorologene.

På Sausvatn er det kommet 102,8 mm nedbør i løpet av et døgn. Likevel ser det ikke ut til at det er noen som er hardt rammet av alt vannet som har kommet.

– Det er få hus som er flomutsatt her, folk har vært fornuftig når de har bygd, det er ingen hus som ligger nede ved elvene, sier Saus.

– Har opplevd verre
Frank Saus

Frank Saus sier de er vant med mye nedbør.

Foto: Privat

– Det er jo vått og bløtt, men akkurat nå er det ikke så gærnt. Vi ligger i et skille der vi får nedbør både fra kysten, og innlandet.

Men til tross for at han trasker gjennom det som kanskje er det våteste stedet i Nordland i dag, så er ikke det uvant det ifølge pensjonisten på Sausvatn..

– For noen år siden, på 1980-tallet hadde vi vel en nedbørsrekord her, da falt det vel rundt 130 mm med nedbør. Det har ikke vært noen oversvømmelser på veiene, så det har ikke vært så ekstremt som de kan bli, vi har opplevd mye verre, avslutter Saus.

Ekstremværet som har lagt seg over Trøndelag og Helgeland har røsket opp trær, revet med seg hustak, isolert gårdsbruk og elvene går over sine bredder.
Laster Twitter-innhold

Laster Twitter-innhold