NRK Meny
Normal

«Roar» røsket av hustak og ødela vei

Ekstremværet som har lagt seg over Trøndelag og Helgeland har røsket opp trær, revet med seg hustak, isolert gårdsbruk og elvene går over sine bredder.

Ekstremværet som har lagt seg over Trøndelag og Helgeland har røsket opp trær, revet med seg hustak, isolert gårdsbruk og elvene går over sine bredder.

Elva har gått over sine bredder, og tok med seg deler av denne veien i Susendal i Hattfjelldal. Foto: Trine Bolstad / Video: Frank Nygård

– Klokka 06.55 fikk vi melding om at taket hadde blåst avgårde, det lå på tomta til to av naboene i boligområdet Husbrekka, sier operasjonsleder Rune Leer i Helgeland politidistrikt.

Tak blåste av i Mosjøen

Et hustak ble tatt av vinden i natt. Ingen personer kom til skade da taket havnet i hagen til naboene.

Foto: Frank Nygård / NRK

Ekstremværet «Roar» har nådd Nordland , og meteorologene har meldt ekstreme nedbørsmengder og vind opp mot orkan styrke.

– Det er også noen trær som er blåst overende, og i Hattfjelldal eller Susendalen har ei elv gått over sine bredder og tatt med seg deler av veien. Dette skaper problemer for et gårdsbruk der, sier Leer.

Fikk tunet fylt opp med vann

En av de som har fått erfare de store vannmengdene som kommer med ekstremværet er Torgeir Sørmo i Susendal i Hattfjelldal.

– Elva har tatt deler av vegen som går mellom gårdene her oppe, og hele gårdsplassen er fylt opp med vann, men det er ikke så galt som i 2009, sier han tpå telefon til NRK.

Ett felt er også stengt ved Rystad mellom Hattfjelldal og Bleikvassli. Veien delvis gravd ut, og større kjøretøy kan ikke passere.

(artikkelen fortsetter under)

Sterk vind på Helgelandsbrua mellom Alstahaug og Leirfjord

Sterk vind på Helgelandsbrua mellom Alstahaug og Leirfjord.

Foto: Frank Nygård / NRK

Til nå har ekstremværet herjet verst på indre strøk, den eneste meldingen de har fått fra kysten er et oppdrettsanlegg som slet med en båt som hadde begynt å ta inn vann.

– Vinden har avtatt litt, men det fortsetter å regne, sier operasjonslederen i Mosjøen.

Innstilte ferger

Ekstremværet Roar tok tak i Mosjøen

Ekstremværet Roar tok tak i Mosjøen.

Foto: Frank Nygård / NRK

Flere fergesamband er innstilt i uværet. Strekningen Igerøy-Tjøtta, Ågskardet-Forøy og Holm Vennesund er alle innstilt.

På fylkesvei 828 i Nordland er alle anløp til Austbø i fergesambandet Søvik-Austbø-Herøy-Brasøy innstilt pga været. Resten av ruta går.

Fortsetter i dag

I dag ventes fortsatt ekstreme nedbørmengder på Helgeland og i Trøndelag nord for Trondheim. Nedbørintensiteten vil fortsette å være stor helt frem til fredag formiddag, noe lenger på Helgeland.

Oppsummert nedbørmengde fra torsdag formiddag til fredag formiddag ventes å være omkring 100-130 mm, og lokalt kan det komme rundt 150 mm på 36 timer. Enkelte steder kan det komme nedbørmengder med 25-50 års returverdi. I tillegg til mye nedbør er det også ventet kraftig vind. Det blåser nå sørvest opp i liten storm på kysten av Trøndelag og Helgeland, senere ventes vestlig opp i full storm på kysten og i fjellet, med vindkast omkring 35 m/s innover land.

Laster Twitter-innhold

Lavtrykksenteret ligger nå i Norskehavet, vest av Lofoten, og fortsetter å bevege seg østover. Det ventes å ligge over Nordland fredag morgen. Tilhørende frontsystem ligger over Trøndelag og Helgeland, og her regner det fortsatt kraftig. Frontsystemet beveger seg lite, og dette fører til at mye varm og fuktig luft fortsetter å bli ført inn over området. Lavtrykkets plassering fredag morgen gir kraftig vind inn over Trøndelag og på Helgeland.

Laster Twitter-innhold