Hopp til innhold

Et nytt kart viser hvor det er flått: – Den kommer seg både lenger nord og lenger opp i høyden

Lurer du på om det er flått der du skal på ferie i sommer? En helt ny karttjeneste kan hjelpe deg. Og det viser seg at du kan finne flått i nesten hele landet.

Norge kan få flere og farligere flått.

IKKE BARE SØRPÅ: Fugler og dyr bidrar til å spre flått over hele Norge.

Foto: Privat

– Det har tydelig skjedd en endring. Sammenlignet med flere år siden, så ser vi at flåtten kommer seg både lenger nord og lenger opp i høyden, sier biolog Yvonne Kerlefsen ved Flåttsenteret.

Som en del av EU-prosjektet NorthTick har senteret utviklet en nettside hvor alle som vil kan rapportere inn observasjoner av flått i Norge.

Flåttkartet ble lansert 30. juni. Målet er blant annet å få en indikasjon på hvor i Norge det er høy eller lav risiko for å bli bitt av den lille edderkoppaktige midden.

Og allerede etter en drøy uke er kartet fullt av blå prikker.

– Det er overraskende mange som har rapportert inn observasjoner. Allerede før kartet var lansert skikkelig i mediene, hadde folk registrert observasjoner, sier biolog Yvonne Kerlefsen ved Flåttsenteret til NTB.

Det er særlig mange observasjoner langs kysten i Sør-Norge. Langs Oslofjorden er de blå prikkene som markerer flåttfunn, tett i tett på kartet. Det er de også i området rundt Ålesund.

Yvonne Kerlefsen

KLIMAENDRINGENE SPILLER INN: Biolog Yvonne Kerlefsen ved Flåttsenteret sier at klimaendringene og økte temperaturer nok er en viktig årsak til at flåtten flytter seg både lenger nord og lenger opp i høyden.

Foto: Flåttsenteret

Flått også i Nord-Norge

Nordmenn har også rapportert inn flåttobservasjoner fra Harstad-området og i Narvik i nord, til helt sør i landet på Lindesnes. Kartet viser også observasjoner helt øst i Finnmark.

– Vi er veldig positivt overrasket. En ting er å lage kartet, men vi vil jo at folk skal ta det i bruk og rapportere inn. Jeg har ikke tall over hvor mange prikker det er, men det er mange, sier Kerlefsen.

Kartet som viser hvor det er observert flått her i landet

FRA NORD TIL SØR: Allerede er det registrert flått over hele landet. Til og med helt øst i Finnmark.

Foto: flattkart.no

Hun er ikke overrasket over at det er rapportert inn observasjoner så langt nord, selv om man sier at flåttgrensa i Norge går omtrent ved Sandnessjøen i Nordland.

– Relativt ofte finner folk flått lenger nord i landet også. Da er det som regel snakk om flått som har kommet dit med trekkfugler eller trekkdyr. Men det er viktig å få rapportert inn, sier biologen.

– Det er vanskelig å si om det er en tydelig øking når det gjelder flått i Nord-Norge. Vi ser for eksempel svært sjelden flåttlarver lengst nord, noe som ofte er en indikasjon på om de formerer seg, men det kan endre seg.

Flåttkartet skal utvikles

Også fra tidligere finnes det kart som viser utbredelsen av skogflått, men disse er basert på andre typer kilder, og noen av dem begynner også å bli noen år gamle. Mye av hensikten med dette prosjektet er at innbyggerne bidrar med data.

– På sikt når vi får inn veldig mange registreringer, vil det gi en indikasjon på hvor det er mye eller lite skogflått, sier Kerlefsen.

Les også Vil gjøre dyr vaksine gratis for barn: Astrid (10) måtte legges inn på sykehus

Astrid og mamma Maria Fahlström til sak om TBE-virus

Kartet som nå er rullet ut, er en førsteversjon. På sikt håper Flåttsenteret at man skal kunne gå inn i hvert enkelt punkt på kartet og sortere på dato – slik at man kan se hvor mye som blir rapportert inn i vintersesongen blant annet.

– Det er viktig å understreke at dette er en tjeneste basert på opplysninger fra befolkningen. Så det er ikke hundre prosent vitenskapelig. Men vi ser at folk ønsker å informere om flått der de bor, i tillegg er det mange som lurer på om det er flått i området når de for eksempel skal ut og reise, sier Kerlefsen.

Anonyme bidrag

Skal man registrere en flåttobservasjon, rapporterer man observerte bitt eller kravlende flått på mennesker, hund, katt, vilt og fugl. Man kan også laste opp bilde av flåtten.

– Det er interessant for oss dersom det skulle dukke opp noe annet enn skogflått, som for eksempel jaktflått, sier biologen.

bidrag er helt anonyme, og det blir ikke lagret persondata. Man får derfor ikke tilbakemelding.

Elisabeth Kristin Målvatn og sambuaren vart angripne av flått på jakt.

Elisabeth Kristin Målvatn og samboeren ble angrepet av en stor mengde flått.