Her er annonsene tiltalte skal ha brukt for å komme i kontakt med kvinnene

En mann i 40-årene må i retten svare for voldtekter og overgrep. Her er annonsene han skal ha brukt for å komme i kontakt med de fornærmede.

Annonse

Her er en av avisannonsene som det er snakk om.

Foto: Faksimile

Saken startet i Salten tingrett i dag. Tiltalen er på seks poster, fem av disse voldtekter mot til sammen fire ulike personer.

Annonse kvadratisk
Foto: Faksimile

Postene gjelder også misbruk av avhengighetsforhold eller stilling, og et tilfelle er av seksuell handling. Overgrepene skal ha skjedd i perioden fra 2007 til 2014.

Sentralt i saken står det hvorvidt mannen utnyttet sine påståtte evner som sjaman.

For foruten egen omgangskrets skal han også ha brukt avisannonser for å komme i kontakt med de fornærmede. NRK har fått tilgang til et par av annonsene hvor mannen annonserer sine tjenester som helbreder, sjaman og åndeutdriver (se over).

– For det første har det betydning for noen av postene som gjelder misbruk av tillitsforhold. Der vil det ha en betydning hvilken relasjon det var mellom fornærmede og tiltalte, sier statsadvokat Jorild Steindal.

– Dette vil også ha betydning med tanke på noen av voldtektspostene.

Betalte 4000 kroner

En kvinne i 80-årene forklarte seg via videolink i dag. Hun fortalte at hun tok kontakt med tiltalte for å få hjelp til å bli frisk. I stedet ble hun ifølge tiltalen utsatt for et seksuelt overgrep.

Kvinnen fortalte at han først gikk rundt i huset og jaget onde ånder, før han forgrep seg på henne på soverommet.

– Han averterte i lokalavisen at han var sjaman. Jeg hadde vært syk lenge, og svarte på annonsen. Han skulle ha 4000 kroner for behandlinga. Da han kom hadde han med seg en liten kniv. Han viftet med kniven over meg, fortalte kvinnen.

Nekter straffskyld

Tysfjord-rettssaken, forsvarer Hilde Guldbakke og

Tiltaltes forsvarere: Hilde Guldbakke og Tarjei Ræder Breivoll.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK

Mannen nekter straffskyld på alle tiltalepunkter, og fremholder at det som har vært av seksuell kontakt har vært frivillig.

– Han er tydelig på at han ikke har begått de forholdene som er beskrevet i tiltalebeslutninga. Han har en annen beskrivelse av hva som har skjedd enn kvinnene i denne saken har, sier forsvarer Tarjei Ræder Breivoll.

Bistandsadvokat Kristin Fagerheim Hammervik sier at det var tungt for hennes klienter å høre at mannen ikke erkjenner straffskyld.

– Det er vanskelig for de fornærmede å forholde seg til det. De har total ulik oppfatning av hva som har skjedd. At han benekter det er selvsagt en belastning.

Tysfjord-rettssaken, bistandsadvokatene

Erik Teigstad, Kjell-Arne Marthisen, Kristin Fagerheim Hammervik, Ranveig Sem og Trude Marie Wold er oppnevnt som bistandsadvokater. Bildet er fra retten i dag.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK